1EUR = 4.7601 RON | Bucureşti 24 º

Companii

Preţul petrolului a coborât sub 28 de dolari pe baril, record al ultimilor 12 ani. OMV: Nu sunt excluse concedieri

Preţul petrolului Brent a coborât sub 28 de dolari pe baril pentru prima dată în ultimii 12 ani, după ce comunitatea internaţională a ridicat sancţiunile economice împotriva Iranului, care a anunţat imediat creşterea exporturilor de ţiţei. Directorul general al OMV, Rainer Seele, a avertizat că la un preţ al petrolului de 30 de dolari pe baril nu sunt excluse restructurări de personal.

18 ian, 2016 | ECONOMICA.net

Barilul de petrol Brent s-a depreciat, luni, cu până la 4,4%, şi a atins 27,7 dolari pe baril, cel mai redus nivel din noiembrie 2003. La 11:20 ora României, cotaţia era la 28,6 dolari pe baril, în coborâre cu 1,2% faţă de referinţă. Preţul petrolului WTI, de referinţă în SUA, a coborât luni cu 1,05%, la 29,11 dolari pe baril.

Iranul a anunţat, duminică, majorarea exporturilor de petrol imediat după ridicarea sancţiunilor, fiind vizată pentru început creşterea cantităţilor cu 500.000 de barili pe zi într-o piaţă oricum împotmolită în supraofertă, în contextul cererii slabe din Europa şi economiile emergente.

Preţul petrolului a scăzut constant de la mijlocul anului 2014, când barilul se tranzacţiona la 115 dolari. ECONOMICA.NET a explicat motivele, aici.

Directorul general al OMV, Rainer Seele, a avertizat că actualul program de austeritate nu este suficient la un preţ al petrolului de 30 de dolari per baril. Ar putea urma concedieri.

"Consiliul de Administraţie nu se concentrează pe reduceri de personal. Dar la un preţ al petrolului de 30 de dolari per baril acest lucru nu poate fi exclus", a spus Seele.

La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, grupul OMV avea 24.470 de angajaţi, din care 16.217, adică două treimi, la Petrom.

La nivel mondial, se estimează că prăbuşirea preţurilor petrolului a lăsat pe drumuri, în ultimul an şi jumătate, aproximativ 250.000 de angajaţi. Proiecte de explorare şi exploatare în valoare de 400 de miliarde de dolari, vizând resurse de aproximativ 27 de miliarde de barili, au fost îngheţate de marile companii petroliere, nemaifiind considerate viabile economic la preţurile actuale.

În prezent, nu există niciun semn care să indice că declinul preţurilor petrolului ar putea lua sfârşit.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO