Preţul petrolului ar putea continua să scadă din cauza supra-aprovizionării – IEA

Economica.net
10 07. 2015
oil_well_art_d0e8499fbec07478_52565900

În primele sale estimări pentru 2016, IEA prognozează că, anul viitor, consumul mondial de petrol va creşte cu 1,2 milioane barili pe zi (bpd), pentru a ajunge la o medie de 95,2 milioane bpd, după o creştere de 1,4 milioane bpd în acest an.

‘Nivelul inferior al pieţei nu a fost încă atins. Reechilibrarea care a început în urmă cu un an, cu o scădere iniţială a preţului de 60%, încă nu s-a încheiat. Recentele evoluţii sugerează că procesul se va întinde şi în 2016’ susţine IEA în raportul său lunar.

IEA susţine că o revenire a petrolului iranian pe piaţă, precum şi eventuala ieşire a Greciei din zona euro, ar putea pune noi presiuni asupra preţului petrolului. Recent, Teheranul nu a reuşit să ajungă la un acord cu marile puteri cu privire la programul său nuclear. Însă, dacă sancţiunile vor fi ridicate, Iranul ar putea exporta imediat cele 40 de milioane de barili de ţiţei stocate în prezent în navele sale.

‘O posibilă ieşire a Greciei din zona euro ar putea afecta nu doar cererea Greciei ci şi livrările pe întregul continent, dacă activitatea macroeconomică va încetini’ susţine IEA.

Agenţia Internaţională pentru Energie subliniază că, deşi cererea globală de petrol nu s-a relansat, oferta globală a crescut, în condiţiile în care în luna iunie producţia de petrol a Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a ajuns la 31,7 milioane barili pe zi, cea mai ridicată valoare din ultimii trei ani, datorită unor producţii record din partea Irakului, Arabiei Saudite şi Emiratelor Arabe Unite. Decizia OPEC de a nu îşi reduce producţia, luată la presiunea Arabiei Saudite, este văzută de analişti ca o strategie destinată protejării cotei de piaţă de OPEC şi a pune presiuni asupra producătorilor americani de petrol de şist. Iar IEA este de părere că această strategie ar putea să funcţioneze în condiţiile în care creşterea ofertei producătorilor non-OPEC ar urma să stagneze în 2016 din cauza preţurilor scăzute şi a cheltuielilor mari.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.