Preţul petrolului Brent a „explodat”, după un atac asupra Saudi Aramco. Cea mai mare creştere intraday din istorie – UPDATE

Economica.net
16 09. 2019
petrol_87543034567643_41998200

Preţul sărise până la 71 de dolari pe baril, adică un plus de 20%, însă ulterior cotaţiile au mai coborât. 

Chiar şi aşa, după scădere, cotaţiile înregistrează şi acum cea mai mare creştere din utimii trei ani, scrie Bloomberg.

Cotaţiile petrolului Brent pe piaţa de la Londra au crescut cu 12 dolari în primele momente după deschidere, cea mai mare creştere din istorie (în termeni valorici la cotaţiile în dolari).

Analiştii citaţi de Bloomberg spun că o asemenea reducere de ofertă pe piaţa petrolului nu a mai fost resimţită niciodată, şi, la fel, preţurile nu au mai crescut până acum atât de puternic. Ei spus că,d e acum înainte, cotaţiile de pe piaţă vor avea şi o primă de risc politic.

Nu este clar cât timp va fi oprită producţia de petrol, întrucât daunele provocate de atacuri infrastructurii ”sunt mari” şi nu pot fi remediate peste noapte, potrivit oficialilor locali.

Atacul a fost revendicat de gruparea Houthi din Yemen, susţinută de Iran. Zece drone au atacat o unitate de procesare a petrolului din Abqaiq şi exploatarea Khurais, aflată în apropiere, provocând pierderea unei producţii de 5,7 milioane de barili de petrol pe zi, respectiv 50% din producţia de petrol a regatului saudit, 5% din livrările la nivel mondial.

Exporturile de petrol ale Arabiei Saudite vor decurge normal în această săptămână, datorită stocurilor deţinute de regat

Exporturile de petrol ale Arabiei Saudite vor decurge normal în această săptămână, datorită stocurilor deţinute de regat în unităţi de stocare uriaşe, a declarat o sursă din industria saudită a petrolului, transmite Reuters citat de News.ro.

Atacurile cu drone efectuate de gruparea Houthi din Yemen, care este susţinută de Iran, au afectat peste jumătate din producţia de petrol a Arabiei Saudite, respectiv 5% din producţia mondială.

Sursa a spus că nu este clar cât timp va fi oprită producţia de petrol, întrucât daunele provocate de atacuri infrastructurii ”sunt mari” şi nu pot fi remediate peste noapte.