Preţul petrolului, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

Cotaţia barilului de petrol Brent a crescut luni la bursa ICE Futures din Londra cu 3%, ajungând la închidere la valoarea de 59,02 dolari, cel mai ridicat nivel din iulie 2015, pe fondul majorării cererii şi al tensiunilor geopolitice, transmite BBC.
Economica.net - mar, 26 sept. 2017, 11:57
Preţul petrolului, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude a crescut cu 1,56 dolari, ajungând la la valoarea de 52,22 dolari.

‘Reducerea producţiei începe să funcţioneze şi reechilibrarea este în desfăşurare’, a apreciat Gene McGillian, de la Tradition Energy.

Luni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că va închide conducta prin care Kurdistanul irakian exportă petrol în Turcia şi pe pieţele globale, pentru a spori astfel presiunile asupra kurzilor din Irak, care votau la un referendum cu privire la independenţă. Aceste tensiuni, alături de majorarea cererii, în special din China, au dus luni la creşterea preţul petrolului ţiţeiului pe plan global.

Reechilibrarea pieţei petrolului înregistrează progrese mai lente decât se estima, dar procesul va accelera în semestrul doi din 2017, a afirmat recent secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo.

Acesta a menţionat creşterea semnificativă a cererii de ţiţei, reducerea producţiei în conformitate cu acordul încheiat de ţările membre OPEC şi statele producătoare din afara cartelului şi majorarea stocurilor în SUA printre motivele accelerării reechilibrării pieţei petrolului în semestrul doi din 2017.

Recent, producătorii de ţiţei din afara Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol au decis să se alăture OPEC, prelungind până în martie 2018 perioada de reducere a producţiei de ţiţei.

În luna decembrie 2016, ţările membre OPEC şi alte 11 state producătoare din afara cartelului au acceptat să-şi reducă producţia combinată cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) în primul semestru din 2017. Joi, la reuniunea de la Viena, s-a stabilit ca în perioada iunie 2017 – martie 2018 producţia combinată să fie redusă cu 1,8 milioane de barili pe zi.

Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină deasupra pragului de 50 de dolari per baril. Însă, creşterea preţului a dus şi la creşterea producţiei de petrol de şist a SUA, ţară care nu participă la discuţiile pentru reducerea ofertei de ţiţei, ceea ce încetineşte procesul de reechilibrare a pieţei.

Te-ar mai putea interesa și
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), deşi producătorii respectă în totalitate......
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a finalizat preluarea grupului austriac Wolfgang Freiler
TeraPlast a încheiat achiziția grupului Wolfgang Freiler, intrând de astăzi în proprietatea pachetului de 100% din capitalul ...