Preţul petrolului s-a prăbuşit până aproape de minimul ultimilor şapte ani

Preţul petrolului s-a prăbuşit, luni, cu peste 6%, până aproape de minimul ultimilor şapte ani, după decizia OPEC de a menţine producţia la cotele actuale, cu mult peste nivelul cererii.
Economica.net - mar, 08 dec. 2015, 07:38
Preţul petrolului s-a prăbuşit până aproape de minimul ultimilor şapte ani

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cartelul condus de Arabia Saudită care reuneşte 12 mari produicători de ţiţei care generează aproximativ 40% din exporturi la nivel global, pare că s-a dizolvat de facto după încă o încercare eşuată de a-i convinge pe saudiţi şi pe aliaţii lor din Golf să ajusteze producţia pentru a împinge preţurile în sus.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la nivel global, a atins un minim de 40,73 dolari pe baril la închiderea şedinţei de luni, aproape de cel mai redus nivel de la criza financiară mondială din 2008. Dacă va scădea în continuare, barilul de ţiţei ar putea ajunge la fel de ieftin ca la începutul anilor 2000.

Marţi, cotaţia Brent a revenit uşor, cu 20 de cenţi, până la 40,93 dolari pe baril, datorită datelor peste estimări privind importurile de materii prime în China, însă analiştii avertizează că este vorba doar de un repaos temporar, iar presiunile care au determinat până acum prăbuşirea preţurilor petrolului sunt încă prezente şi îşi vor face simţite efectele ca şi până acum.

Preţul petrolului WTI, de referinţă în SUA, a atins luni un minim de 37,65 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimii şapte ani, şi a urcat timid marţi, cu aproximativ 4 cenţi.

În timp ce producătorii de petrol se pregătesc pentru vremuri grele, China, unul dintre cei mai mari consumatori de ţiţei din lume, îşi arată apetitul pentru materie primă ieftină. Guvernul de la Beijing caută să profite de preţurile scăzute pentru a-şi consolida rezerva strategică, în pofida semnelor de încetinire a creşterii economice.

Importurile de petrol ale Chinei au crescut cu 8,7% în primele 11 luni din ani, iar în luna noiembrie au urcat cu 7,6%, potrivit datelor oficiale publicate marţi. Totodată, un alt raport din China a relevat că vânzările de automobile au crescut cu 17,6% în primele 11 luni din 2015.

Analiştii anticipează că China îşi va dubla, anul viitor, achiziţiile de petrol pentru rezerva strategică, acţionând ca unul dintre foarte puţinii factori care susţin în prezent preţurile pe piaţa ţiţeiului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...