1EUR = 4.8026 RON | Bucureşti 14 º

Companii

Preţul petrolului s-a prăbuşit până aproape de minimul ultimilor şapte ani

Preţul petrolului s-a prăbuşit, luni, cu peste 6%, până aproape de minimul ultimilor şapte ani, după decizia OPEC de a menţine producţia la cotele actuale, cu mult peste nivelul cererii.

08 dec, 2015 | ECONOMICA.net

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cartelul condus de Arabia Saudită care reuneşte 12 mari produicători de ţiţei care generează aproximativ 40% din exporturi la nivel global, pare că s-a dizolvat de facto după încă o încercare eşuată de a-i convinge pe saudiţi şi pe aliaţii lor din Golf să ajusteze producţia pentru a împinge preţurile în sus.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la nivel global, a atins un minim de 40,73 dolari pe baril la închiderea şedinţei de luni, aproape de cel mai redus nivel de la criza financiară mondială din 2008. Dacă va scădea în continuare, barilul de ţiţei ar putea ajunge la fel de ieftin ca la începutul anilor 2000.

Marţi, cotaţia Brent a revenit uşor, cu 20 de cenţi, până la 40,93 dolari pe baril, datorită datelor peste estimări privind importurile de materii prime în China, însă analiştii avertizează că este vorba doar de un repaos temporar, iar presiunile care au determinat până acum prăbuşirea preţurilor petrolului sunt încă prezente şi îşi vor face simţite efectele ca şi până acum.

Preţul petrolului WTI, de referinţă în SUA, a atins luni un minim de 37,65 dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimii şapte ani, şi a urcat timid marţi, cu aproximativ 4 cenţi.

În timp ce producătorii de petrol se pregătesc pentru vremuri grele, China, unul dintre cei mai mari consumatori de ţiţei din lume, îşi arată apetitul pentru materie primă ieftină. Guvernul de la Beijing caută să profite de preţurile scăzute pentru a-şi consolida rezerva strategică, în pofida semnelor de încetinire a creşterii economice.

Importurile de petrol ale Chinei au crescut cu 8,7% în primele 11 luni din ani, iar în luna noiembrie au urcat cu 7,6%, potrivit datelor oficiale publicate marţi. Totodată, un alt raport din China a relevat că vânzările de automobile au crescut cu 17,6% în primele 11 luni din 2015.

Analiştii anticipează că China îşi va dubla, anul viitor, achiziţiile de petrol pentru rezerva strategică, acţionând ca unul dintre foarte puţinii factori care susţin în prezent preţurile pe piaţa ţiţeiului.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO