Statutul constatatorilor de daune ale accidentelor auto se schimbă. Preţul poliţei RCA nu ar trebui să crească

26 03. 2018
rca_polita_75506200

 ” Există discuţii în piaţă conform cărora tariful perceput de constatorii de daună va conduce la creşterea preţului poliţei RCA…Doar în situaţii extreme, ajungem să percepem 3-400 de euro. După părerea mea, ar trebui stabilit un tarif minimal. Acest cost legat de constatarea de daună poate fi regăsit cu foarte mare exactitate acum la asigurători. Cu condiţia să fie calculat corect (adică nu doar salariile care sunt plătite de angajator constatatorilor de daună în acest moment, ci şi obligaţiile administrative legate de activitatea acestuia, gen mijloc de deplasare, carburant, sediu), eventual ca procent din dosarul de daună. Acum pe piaţă, un proces de constatare de daună are preţul cuprins între 50 şi 100 de lei”, după cum ne-a declarat Ionel Calotă, preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor în Regularizarea Daunelor (APRD),

Prin Norma 20 însă, toate aceste costuri şi tariful perceput de constatator trec din subordinea asigurătorului în cea a constatatorului independent.

Ionel Calotă arată că, potrivit acestei norme care trebuie să apere interesele consumatorului, „serviciul de constatare daune este un drept al păgubitului şi atunci, este firesc ca el să aleagă cine îi face această constatare, iar valoarea indemnizaţiei primite este parte din despăgubirea pe care trebuie să o primească păgubitul. Până la urmă, păgubitul poate plăti serviciul de constatre dacă doreşte acest lucru, dacă nu, ea va fi plătită de asigurător oda

tă cu despăgubirea daunei. Subliniem însă că, această plată se poate face la finalizarea constatării de daună”. Rămâne de văzut dacă reglementatorul, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), va sublinia în normă felul în care se va plăti procesul de constatre de daună de către păgubit, service sau asigurător. Cert este că el trebuie şi de regulă este inclus în costul poliţei RCA, onorariu plătiti specialistului fiind considerat drept din despăgubire.

De ce este important procesul de constatare de daună? Acum constatările de daună sunt făcute de un angajat al asigurătorului.  Dar fiecare asigurător şi fiecare service are politica sa proprie. De obicei, constatatorul de daună este un angajat al asigurătorului. El stabileşte elementele avariate şi tot el propune soluţia tehnică. Prin firea lucrurilor, pentru a-şi maximiza profitul, atât asigurătorul, cât şi service-ul vor încerca să reducă sau să crească costurile reparaţiei. Păgubitul este prins la mijloc în această ecuaţie. La fel şi specialistul constatator de daune care, după apariţia normelor va fi o persoană independentă, nu angajatul expres al cuiva. Independenţa profesiei de constatator de daune ar putea astfel fi în avantajul păgubitului.

Dar, aşa cum spune Ionel Calotă, „ar trebui ca norma de funcţionare a constatatorilor de daună să reglementeze o anumită protecţie, să compare toate aspectele, atât tehnic, cât şi procedural. Ar trebui creat un organism care să judece reclamaţiile şi să propună sancţiuni specialiştilor în constatare daune şi să propună sancţiuni în caz de nerespectare a drepturilor consumatorului”. Aşa cum arată Călin Rangu, director în ASF, „chiar dacă constatatorul de daună ca şi entitate independentă va continua să lucreze pentru un anumit asigurător, autorizaţia de practică îi este dată de ASF, constatatorul va răspunde în faţa Autorităţii pentru eventualele greşeli, iar ASF va stabili sancţiuni care i se pot aplicia acestuia, sancţiuni care pot merge până la retragerea autorizaţiei”.

Constatatorul propune soluţia tehnică, dar soluţia finală o dă service-ul. Tocmai de aceea, Registrul Auto Român spune că va fi mult mai atent şi se va implica prin controale inopinate mai dese la service-uri. Asociaţia constatatorilor de daună susţine că service-ul nu ar trebui să schimbe soluţia tehnică dată de constatator pe baza unei justificaţii solide.

Per total, constatatorii de daune independenţi vor putea fi orgaanizaţi sub formă juridică de persoană fizică autorizată pe lângă un asigurător sau service, firmă specializată în constatarea de daune, sau altă formă juridică. Constatatorii sunt formaţi prin cursuri speciale la Institutul de Studii Financiare.