Preţul ridicat al gazelor a majorat vânzările OMV în primul trimestru din 2022

Grupul energetic austriac OMV AG a raportat vineri venituri trimestriale peste estimări, datorită preţurilor de pe piaţă mai ridicate, deşi a înregistrat pierderi în primele trei luni din 2022, după ce luna trecută a decis să ajusteze cu două miliarde de euro valoarea activelor sale în urma retragerii din proiectul gazoductului "Nord Stream 2" şi a reevaluării activităţilor sale din Rusia după invadarea Ucrainei, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 29 apr. 2022, 09:57
Preţul ridicat al gazelor a majorat vânzările OMV în primul trimestru din 2022

Veniturile din vânzări consolidate ale OMV au urcat cu 146% în primele trei luni din acest an, la 15,83 miliarde de euro (16,66 miliarde de dolari), în urma preţurilor de pe piaţă mai ridicate, în special la gazele naturale, deşi pierderile nete financiare s-au adâncit la 1,04 miliarde de euro.

Profitul operaţional înainte de dobânzi şi impozitare şi ajustat cu elemente speciale (Clean CCS) a urcat la 2,62 miliarde de euro (2,76 miliarde de dolari) în primul trimestru, fiind cu peste 15% mai mare decât estimau analiştii.

Profitul net atribuibil acţionarilor a scăzut cu 17% în primele trei luni din acest an, la 546 milioane euro, de la 654 milioane euro în perioada similară din 2021.

De asemenea, în primul trimestru din 2022, producţia de hidrocarburi a OMV a scăzut la 457.000 de barili echivalent petrol pe zi, de la 495.000 de barili echivalent petrol pe zi în perioada similară din 2021, în special în urma declinului din Rusia şi România, deşi evoluţiile din Norvegia şi Emiratele Arabe Unite au fost pozitive.

Costurile de producţie, excluzând redevenţele, s-au situat la 7,38 dolari pentru fiecare baril echivalent petrol (de la 6,86 dolari pentru fiecare baril echivalent petrol în primul trimestru din 2021). Marja de rafinare a OMV în Europa (un indicator al profitabilităţii afacerilor cu petrol şi gaze naturale) a urcat până la 9,8 dolari pentru un baril de echivalent petrol.

În ceea ce priveşte prognozele pentru anul 2022, OMV se aşteaptă ca producţia sa totală de hidrocarburi să fie de aproximativ 390.000 de barili echivalent pe zi (faţă de previziunea anterioară de 470.000 de barili echivalent pe zi şi comparativ cu 486.000 barili echivalent petrol pe zi în 2021). De la 1 martie 2022, volumele din Rusia nu mai sunt incluse în producţia totală a OMV, în urma schimbării metodei de consolidare.

Cotaţia medie a barilului de petrol Brent s-a situat anul trecut la 71 de dolari, faţă de 41,84 dolari în 2020.

Pentru 2022, OMV se aşteaptă la o cotaţie medie a barilului de petrol Brent de aproximativ 95 de dolari (faţă de previziunea anterioară de 75 de dolari).

În 2022, OMV estimează un preţ mediu al gazelor de aproximativ 45 de euro pentru un Megawatt-oră (faţă de previziunea anterioară de peste 25 MWh), de la 16,5 MWh în 2021.

Te-ar mai putea interesa și
SUA şi statele europene se gândesc să îşi vaccineze muncitorii expuşi la gripa aviară
SUA şi statele europene se gândesc să îşi vaccineze muncitorii expuşi la gripa aviară
SUA şi ţările europene iau măsuri pentru a achiziţiona sau produce vaccinuri împotriva virusului gripei aviare H5N1 care ar putea fi utilizate la protejarea lucrătorilor expuşi riscului de......
Coreea de Nord doreşte să lanseze un satelit până la 4 iunie
Coreea de Nord doreşte să lanseze un satelit până la 4 iunie
Phenianul se pregăteşte să plaseze pe orbită un nou satelit militar spion, a informat luni agenţi japoneză de presă ...
BMW a prezentat Skytop, un concept care are la bază modelul M8 Cabrio
BMW a prezentat Skytop, un concept care are la bază modelul M8 Cabrio
Performanțele mașinii și reacția pozitivă a publicului de la Villa d'Este ar putea duce la o producție limitată a ...
Fintech-ul Pluridio, care dezvoltă softuri pentru trezoreriile băncilor din România și Bulgaria, are o nouă structură a acționariatului. Compania și-a multiplicat profitul de peste 12 ori în ultimul an
Fintech-ul Pluridio, care dezvoltă softuri pentru trezoreriile băncilor din România și Bulgaria, are o nouă structură ...
Pluridio, fintech-ul de nișă ce dezvoltă soluții software și produse personalizate destinate trezoreriilor bancare, ...