1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti 8 º

Companii

Preţul spot al energiei electrice tranzacţionate la Bucureşti a ajuns cel mai mare din Europa

De câteva zile, preţurile de pe piaţa spot de energie electrică de la Bucureşti sunt cele mai mari dintre cele tranzacţionate pe toate bursele de energie din Europa, pe fondul consumului mare şi a lipsei vântului.

05 dec, 2018 | | ECONOMICA.net

În condiţiile unor temperaturiv scăzute, care generează un consum crescut de energie electrică, dar şi a aportului redus al turbinelor eoliene din ultimele zile, România importă aproape încontinuu energie electrică. Iar efectele se văd inclusiv pe piaţa spot (PZU-Piaţa pentru Ziua Următoare), găzduită de OPCOM, unde în ultimele zile se întregistrează cele mai mari preţuri de tranzacţionare din Europa.

Consumul de energie electrică în orele de vârf depăşeşte constant pragul de 9.000 MW, în orele de vârf, ajungându-se chiar la peste 9.600 MW în seara zilei de 4 decembrie. Însă, cum de câteva zile nu prea bate vântul, iar producţia de energie eoliană este redusă (uneori chiar negativă, pentru că parcurile eoliene nu au produs nimic dar au consumat energie din reţea pentru consumul propriu) capacitatea de generare a României din sursele clasice nu este suficientă pentru a asigura consumul, iar România importă energie electrică. Tot ca un exemplu, tot în seara zilei de 4 decembrie, când s-a înregistrat6 acel vârf de consum, România importa 1.600 MW, adică echivalentul producţiei cele două reactoare de la Cernavodă.

În aceste condiţii, preţurile din PZU sunt în creştere, după ce, la începutul perioadei de frig ele scăzuseră tocmai pentru că a bătut vântul iar turbinele eoliene au avut un aport însemnat la SEN, devenind uneori chiar principala sursă de generare, iar atunci România a fost exportator net de electricitate.

Preţul mediu al energiei vândute pe PZU a fost, în data de 3 decembrie, de 87 de euro/MWh, medie zilnică, şi de 102 euro/MWh, în orele de vârf, cu 41%, respectiv 49% peste cele din ziua precedentă. Potrivit unor calcule făcute de Profit.ro, a fost cel mai mare preţ din UE, cu peste 20 de euro peste următorul, cel de pe piaţa din Italia.

În condiţiile în care frigul persistă, iar aportul eolienelor este în continuare scăzut, preţurile de pe piaţa spot rămân ridicate: spre exemplu, energia tranzacţionată pentru ziua de 67 decembrie pe PZU are un preţ mediu de 69 de euro/MWh, media zilei, şi de 89 de euro/MWh, preţ în orele de vârf

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO