UPDATE Preţul ţintă la acţiunile Transgaz prevede o creştere de 30%. „Cumpără”, propune Prime Transaction

Acţiunile operatorului magistralelor naţionale de gaze naturale Transgaz (TGN) ar putea creşte până la 272 lei / titlu, în următoarele 12 luni, potrivit unui raport al casei de brokeraj Prime Transaction, trimis la redacţia ECONOMICA.NET. Noul preţ ţintă al TGN era cu peste 32% faţă de preţul de la închidere de de la începutul lunii iulie, la Bursa din Bucureşti. Între timp acţiunea TGN a câştigat peste două puncte procentuale.
Adrian N. Ionescu - mie, 09 iul. 2014, 07:17
UPDATE Preţul ţintă la acţiunile Transgaz prevede o creştere de 30%.

Analiştii casei de brokeraj Prime Transaction au revizuit în creştere cu 17,2% preţul ţintă pentru acţiunile Transgaz (TGN), până la nivelul de 272 lei / titlu. Preţul ţintă a fost estimat prin evaluarea companiei după metoda Discounted Cash Flows (DCF).

Randamentul brut al dividendului se va situa peste nivelul de 9% în 2014, mai mult decât dublu faţă de randamentul oferit de dobânzile bancare, chiar şi în condiţiile distribuirii a jumătate din profitul companiei,  potrivit unui raport al casei de brokeraj Prime Transaction, trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

 

„Gradul semnificativ de subevaluare, în comparaţie cu companii similare din Europa, şi perspectivele companiei pe termen mediu fac din acţiunea TGN una dintre cele mai atractive titluri din sectorul energetic de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB)„, scrie Maxim Moldovan, analistul de la Prime Transaction.

De la Transgaz (TGN) este aşteptat, în 2014, cel mai mare profit de la listarea la BVB: 461 milioane de lei, în creştere cu 37,9% faţă de 2013, şi o cifră de afaceri de 1,59 milioane de lei, cu 7,3% mai mare faţă de cea din anul trecut.

Principalii catalizatori ai performanţelor TGN sunt, potrivit Prime Transaction:

modificarea structurii veniturilor reglementate (creşterea ponderii componentei fixe la 35% de la 6-7%), „care va determina un efect pozitiv asupra stabilităţii veniturilor din transportul intern al gazelor naturale şi asupra profitabilităţii companiei.

Creşterea de cinci ori a componentei fixe a veniturilor vine la timp,  în contextul tendinţei descendente a volumelor de gaze transportate”. Creştere tarifului mediu de transport în 2014 este estimată la 13,3%, în scenariul unei scăderi anticipate de 4% a volumului de gaze transportate.

– „un management mai eficient al costurilor companiei”, reducerea consumului propriu tehnologic la un procent de 1,2% din volumul de gaze vehiculate în 2013 şi reducerea cheltuielilor cu întreţinerea şi reparatiile.

„Considerăm sustenabil acest nivel, pe termen mediu, iar finalizarea procesului de liberalizare a preţului la gaze (preţ final de 89,40 lei/MWH, în loc de 119 lei/MWH, conform calendarului anterior)”, spun analiştii Prime Transaction.

Oportunitatea exploatării rezervelor de gaze naturale din Marea Neagră poate compensa reducerea veniturilor din transport internaţional, care ar rezulta din construcţia conductei South Stream. Resursele descoperite de OMV Petrom în Amrea Neagră sunt estimate la 42-84 miliarde metri cubi).

Transgaz (TGN) deţine monopolul pentru transportul gazelor naturale pe magistralele naţionale. Statul Român controlează majoritatea acţiunilor TGN (58,51%), prin Secretariatul General al Guvernului, cu o deţinere de 58,51%. Restul acţiunilor sunt distribuite la mai mulţi acţionari nesemnificativi (sub 10%), ca urmare a plasamentului privat, prin care Fondul Proprietatea (FP) şi-a vândut participaţia de 14,99%.


Compania şi mediul ei

Transportul intern al gazelor naturale este reglementat de ANRE prin metoda venit-plafon, care „permite societăţii o anumită rentabilitate a bazei de active după acoperirea bazei de costuri aprobate de autoritatea de reglementare”, potrivit raportului Transgaz.

Creşterea de cinci ori a ponderii componentei de rezervare în total venit reglementat (până la 35%) şia făcut simţite efectele pozitive din T2 2013, „compensând impactul negativ rezultat din provizionul constituit în contul proiectului Nabucco (132,5 milioane lei)”, eşuat.

Tarifele valabile până la 30.06.2014 au fost prelungite de ANRE până la finalul lunii iulie, „aşteptările fiind ca Autoritatea de Reglementare să menţină acelasi nivel celpuţin pentru perioada  01.08.2014 – 30.06.2015, luând în calcul veniturile nerealizate în urma unor cantităţi mai mici de gaze transportate, investiţiile realizate de companie şi reducerea cheltuielilor cu consumul propriu tehnologic şi cu întreţinerea sistemului de transport”.

Transgaz execută servicii de transport internaţional prin trei conducte dedicate, care nu sunt conectate la Sistemul Naţional de Transport) se deruleaza prin contracte negociate direct cu Gazprom si Bulgargaz, contribuind cu o pondere cuprinsa intre 35-51% la profitul din exploatare (EBIT) total al companiei, conform rezultatelor din 2010-2012.

Analiştii Prime Transaction amintesc de valabilitatea contractelor de transport internaţional: – până la 31.12.2015, în cazul celui dintre România şi Rusia, încheiat îin 1987; – până la 31.12.2023 în cazul celui dintre România şi Rusia, încheiat îin anul 1999; – până la 31.12.2016 în cazul contractului dintre România şi Bulgaria, încheiat în 2005.

„Cel mai mare risc vine din partea conductei South Stream (cu finalizarea în 2019), care ar putea diminua veniturile obţinute de TGN pe termen mediu din acest segment. Până în 2020 nu am luat în considerare o materializare a riscului legat de diminuarea veniturilor din transport internaţional, ca urmare a crizei din Ucraina şi cererii Comisiei Europene de a suspenda lucrările pe porţiunea bulgară a South Stream, care pot întarzia finalizarea proiectului”.

Un alt risc pentru afacerile Transgaz constă în „introducerea de taxe suplimentare asupra companiilor din sectorul energetic. Începând cu 2014, impactul impozitului pe construcţii speciale este de 13 milioane lei anual (conform raportarilor din T1 2014), mult mai redus în comparaţie cu Nuclearelectrica, OMV Petrom sau Hidroelectrica. În ceea ce priveşte taxa pe monopol (valabilă până la 31.12.2014), impactul ei a fost estimat la 40 milioane lei in 2014, suma care va fi recunoscută în tarifele din anii următori”, mai spune raportul Prime Transaction.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

Te-ar mai putea interesa și
Forbes: Averea lui Elon Musk a depășit 400 de miliarde de dolari
Forbes: Averea lui Elon Musk a depășit 400 de miliarde de dolari
Averea netă a lui Elon Musk a depăşit joi 400 miliarde de dolari, conform listei miliardarilor întocmită de revista Forbes, după o creştere de aproape 71% a acţiunilor Tesla anul acesta şi a......
APIA a autorizat la plată peste 108 milioane de euro pentru plățile aferente anului 2024
APIA a autorizat la plată peste 108 milioane de euro pentru plățile aferente anului 2024
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată, în perioada 2 - 12 decembrie, suma ...
Achiziția About You de către Zalando
Achiziția About You de către Zalando
Ce înseamnă această tranzacție pentru piața locală de e-commerce și regiune? Achiziția About You de către Zalando ...
Libra Internet Bank se așteaptă ca inflația să rămână peste peste marginea superioară de 3,5% a intervalului țintă în cea mai mare parte din anul viitor
Libra Internet Bank se așteaptă ca inflația să rămână peste peste marginea superioară de 3,5% a intervalului țintă ...
Analiștii Libra Internet Bank estimează că în 2025 inflația va rămâne în cea mai mare parte a timpului peste marginea ...