Preţul ţiţeiului va rămâne scăzut din cauza nivelului ridicat al producţiei OPEC – IEA

Excedentul global de petrol în primul semestru din 2015 va fi mai ridicat decât se estima anterior, sporind riscul unui declin suplimentar al preţului ţiţeiului, deoarece Iranul şi Irakul, membre ale OPEC, şi-au majorat producţia, în timp ce s-a înregistrat o încetinire a cererii, se arată în raportul lunar al Agenţiei Internaţionale a Energiei, publicat marţi, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 09 feb. 2016, 10:30
Preţul ţiţeiului va rămâne scăzut din cauza nivelului ridicat al producţiei OPEC - IEA

În perioada ianuarie – iunie 2016, furnizarea de ţiţei ar putea depăşi consumul cu aproximativ 1,75 milioane de barili pe zi, comparativ cu 1,5 milioane barili pe zi (mbd) estimat luna trecută, iar nivelul de 1,75 mbd ar putea fi depăşit dacă Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol majorează producţia, a previzionat IEA.

În ianuarie, în urma ridicării sancţiunilor internaţionale, Iranul şi-a majorat producţia cu 80.000 barili pe zi, la 2,99 mbd, în timp ce Irakul şi Arabia Saudită au ajuns, de asemenea, la un nivel ridicat al producţiei, de 4,35 mbd şi, respectiv, 10,21 mbd.

”În condiţiile în care piaţa e deja suprasaturată de petrol, va fi foarte greu să vedem o creştere semnificativă a preţului barilului de ţiţei în viitorul apropiat, ceea ce sporeşte riscurile pe termen scurt”, se arată în raport.

În ianuarie, preţul barilului de petrol Brent a coborât sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Preţurile petrolului sunt în scădere de peste un an şi jumătate, din cauza excesului de ofertă de pe piaţă, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.

Deşi în ultimele zile cotaţia barilului a urcat uşor, pe fondul speculaţiilor că statele membre ale OPEC ar putea ajunge la un acord cu ţările din afara cartelului privind diminuarea producţiei, ”probabilitatea unor reduceri coordonate este foarte scăzută”, avertizează IEA. Instituţia a anunţat că luna trecută producţia OPEC a urcat cu 280.000 barili pe zi, ajungând la 32,63 mbd, cu aproximativ 900.000 barili/zi mai mult faţă de cererea medie de la OPEC în 2016.

Producţia statelor care nu sunt membre OPEC a scăzut în decembrie cu 500.000 barili/zi. Pentru acest an, IEA se aşteaptă la o scădere cu 600.000 barili/zi a producţiei ţărilor care nu sunt membre ale cartelului.

Instituţia se aşteaptă ca cererea mondială de petrol să crească în 2016 cu doar 1,2 milioane barili pe zi, până la 95,6 milioane barili pe zi, după ce în 2015 a crescut cu 1,6 mbd.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia va autoriza de luni călătoriile în scop turistic pentru persoanele din majoritatea ţărilor europene, a anunţat sâmbătă Ministerul lusitan de Interne, transmit AFP şi EFE, citate......
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a suspendat expediţiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din ...
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
Un număr de 729 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor ...