Concluziile anului de marketing 2019-2020 pe piața grâului – Traderii au obținut în medie 190 de euro pe tonă

Fermierii și traderii se pregătesc să tragă linie anului de marketing 2019-2020. Prețul mediu obținut pentru grâul românesc este unul "bun", de 190 de euro tona. Contractele futures pentru noua recoltă pornesc de la 170-180 de euro tona.
Economica.net - mie, 08 iul. 2020, 06:34
Concluziile anului de marketing 2019-2020 pe piața grâului - Traderii au obținut în medie 190 de euro pe tonă

În așteptarea informațiilor referitoare la ultimele tranzacții cu cereale românești din anul de marketing 2019-2020, cele mai recente analize indică un trend pozitiv pentru fermieriii români și traderii de cereale. Prețurile medii obținute pentru grâul românesc este unul „bun”, de 190 de euro tona în Constanța (prețul FOB al grâului încărcat pe vapor), existând, totodată, previziuni de creștere, arată o analiză a diviziei de agribusiness a ING. Potrivit sursei citate, prețurile cele mai bune au fost obținute cu precădere de cei care au putut stoca grâul pentru a-l vinde în partea a doua a anului.

„Previziunile de preț sunt pozitive. Există o tendință de creștere, dar nivelul dorit de fermieri, de 190-200 de euro tona la poarta fermei, va fi dificil de atins”, explică analiștii ING.

În ceea ce privește prețurile la care se încheie contractele futures (la termen) pentru producția noua, analiștii ING precizează valori de 170-180 euro tona, preț pe Bursa Matif. „Prețul grâului românesc este influențat mai mult de prețul din bazinul Mării Negre decât de cel din EU, datorită faptului că principalele destinații de export rămân Africa de Nord și Orientul Mijlociu. Producțiile slabe din România și Franța se echilibrează cu cele bune din Rusia și Ucraina. Producția totală din zona UE și Marea Neagră este similară cu cea de anul trecut, respectiv 234 de milioane de tone”, spun analiștii ING.

Anul acesta a fost foarte dificil pentru culturile de toamnă (mai ales grâu și orz) din cauza secetei excesive. Exceptând vestul țării unde productivitatea a fost mai bună, au fost zone precum sud-estul țării și Moldova unde s-au produs daune de 30-80% pe 1,1 milioane de hectare. Producția de grâu estimată este astfel de 7-7,3 milioane de tone față de anul trecut când producția a fost de aproximativ 10 milioane de tone.

Guvernul a anunțat însă despăgubiri de 925 lei pe hectarul de grâu.

Te-ar mai putea interesa și
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la "Baa2", ca urmare a revenirii solide a economiei ungare din pandemie, o veste......
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîțu a câștigat alegerile pentru președinția PNL
Florin Cîţu a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban 1.898.
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Acces interzis la agențiile Loto fără certificatul verde sau test negativ
Jucătorii împătimiți sau cei care joaca ocazional la Loto nu mai pot intra în agenții fără certificatul verde sau ...