Preţuri la un minim istoric pentru energia electrică vândută de CE Hunedoara

Preţul energiei electrice produsă şi vândută de Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este în scădere şi a ajuns, săptămâna trecută, la un minim istoric de 32 de lei/MWh, în condiţiile în care companiile mari consumatoare şi-au redus sau încetat activitatea pe fondul pandemiei de COVID-19.
Economica.net - mar, 14 apr. 2020, 12:29
Preţuri la un minim istoric pentru energia electrică vândută de CE Hunedoara

În contextul actual, CEH a fost nevoit să vândă energie electrică şi la un preţ mai mic de 10 ori faţă de cel de producţie, tendinţa de scădere accelerată manifestându-se în ultima lună de zile, a declarat marţi, pentru Agerpres, administratorul special al CEH, Cristian Roşu.

Acesta a menţionat că luni, 13 aprilie, preţul unui MWh a fost de 52 de lei, iar în urmă cu o săptămână s-a înregistrat un minim istoric de 32 de lei/MWh.

„Foarte multe fabrici nu mai lucrează şi atunci nu mai există cerere pe piaţă pentru energia electrică. (…) MWh-ul s-a vândut luni cu 52 de lei, preţul a două-trei pachete de ţigări. Spre comparaţie, într-o zi normală, preţul unui MWh este de 250-300 de lei. Costul de producţie este mult mai mare, spre 400-500 de lei. (…) Nu mai este nevoie de energie electrică pe piaţă şi, din păcate, economia este în recesiune”, a arătat administratorul special al CEH.

CEH vinde o medie de 1.200 MWh pe zi, energia electrică fiind produsă în termocentrala de la Mintia.

Potrivit administratorului special, CEH se află într-o situaţie delicată din punct de vedere financiar deoarece este în procedură de insolvenţă.

„Din păcate, noi avem şi insolvenţa, un alt lucru care ne apasă. Creditorii sunt cu ochii pe noi şi atenţi pe orice cheltuială o facem. Trebuie să plătim şi din datoriile vechi. De asemenea, trebuie să plătim salariile, însă până acum suntem cu ele la zi. (…) Avem restanţe la ajutorul de încălzire, care este prevăzut în contractul colectiv de muncă, dar facem eforturi substanţiale ca să putem plăti tot ceea ce este cuprins în contract, iar oamenii să-şi poată primi drepturile pe care, de fapt, le merită şi pentru care vin la serviciu, zi de zi”, a menţionat Roşu.

CEH este în procedură de insolvenţă din luna decembrie 2019 şi numără 4.100 de angajaţi care lucrează la minele de cărbune Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete livrate în 2021 pe piața locală
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România. Compania estimează dublarea volumului de colete ...
Packeta finalizează procesul de rebranding al sucursalei din România, Coletăria.ro preluând numele Packeta România, ...
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Abonamentele Concierge Medical: cel mai simplu și eficient traseu către sănătatea pacienților
Investiția constantă în sănătatea personală și a celor dragi se dovedește a fi cea mai bună decizie pe termen lung ...
Studiu Thales: majoritatea companiilor nu îşi protejează datele sensibile din Cloud
Studiu Thales: majoritatea companiilor nu îşi protejează datele sensibile din Cloud
Un procent de 40% dintre organizaţii s-au confruntat în ultimele 12 luni cu o breşă de securitate care a implicat stocarea ...