Un preţ mai bun decât în anul de glorie 2007 la acţiunile de la Bursă

Una dintre cele mai importante companii de la Bursa de Valori Bucureşti a atins şi depăşit maximul istoric, înregistrat în ziua cea mai bună a celui mai bun an al pieţei de capital româneşti, 24 iulie 2007. Cotaţiile companiilor nu reflectă în toate cazurile rezultatele lor financiare.
Adrian N. Ionescu - mie, 10 sept. 2014, 07:48
Un preţ mai bun decât în anul de glorie 2007 la acţiunile de la Bursă

Acţiunile companiei de transport de ţiţei prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) au câştigat 20% faţă de cotaţia din iulie 2007, când piaţa românească intrase în graţiile marilor investitori, ca urmare a aderării în Uniunea Europeană.

Evoluţia COTE s-a produs pe fondul creşterii cu 30% a afacerilor, şi de peste 2,5 ori a profitului net în semestrul 1 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007.

Acţiunile COTE au profitat şi de transferul pe piaţa principală a Bursei, unde au devenit mai vizibile şi încrederea investitorilor este susţinută de rigorile de raportare mai severe decât cele de pe piaţa Rasdaq, de unde veniseră.

La rândul lor, acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au crescut până la 1,78 lei / titlu, cu peste 62% faţă de preţul de închidere din 7 ianuarie 2009. Valoarea nominală a acţiunilor TLV a fost multiplicată de 10 ori în ultima parte a anului 2008şi comparaţiile sunt viciate. Banca Transilvanmia a obţinut un profit aproape dublu în 30 iunie 2014 faţă de 30 iunie 2008.

Alte două companii  importante de la bursă, OMV Petrom (SNP) şi Transelectrica (TEL) nu au obţinut în ringul BVB confirmarea performanţelor lor ieşite din comun.

SNP încă este cotată cu 20% mai jos faţă de nivelul din iulie 2007. Contează mai mult pentru piaţă presiunea exercitată de eventualitatea că Fondul Proprietatea va vinde o mare parte din acţiunile pe care le deţine şi că noile volume de  titluri la care piaţa va căpăta acces va strica preţul.

OMV Petrom a devenit de doi ani compania care a obţinut cel mai mare profit din istoria corporatistă a României şi rezultatele companiei sunt impresionante, chiar dacă sunt în declin în acest an. Sunt totuşi mult superioare semestrului unu din cel mai bun an al Bursei: +50% la cifra de afaceri şi +66% la profitul net (1,47 miliarde la 30 iunie 2014).

Singura concesie pe care o face piaţa este că menţine acţiunea SNP de vreun an stagnantă evoluţia cotaţiilor.

O situaţie similară este vizibilă şi la Transelectrica (TEL), companie care a uimit cu rezultatele sale bune de anul trecut şi din acest an: profit de peste patru ori mai mare faţă de smestrul 1 2007 şi afaceri cu 24% mai valoroase. Totuşi, cotaţia TEL este cu 49% sub nivelul din iulie 2007.

Trebuie spus, totuşi, că este vorba de excepţii în cazul companiilor care înregistrează cotaţii mai bune decât în cea mai bună zi dinistoria modernă a Bursei din Bucureşti. O mare parte dintre celelalte au cotaţii de câteva ori mai mici decât cele din iulie 2007.

Indicele BET, al celor mai importante 10 acţiuni de la BVB cu excepţia SIF-urilor, este cu 34% sub recordul din 24 iulie 2007.

Te-ar mai putea interesa și
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii extrem de grele
Apostol (FPPG), despre sectorul de ţiţei şi gaze: O suprareglementare şi o supraimpozitare fac deciziile de investiţii ...
Supraimpozitarea venită la pachet cu hiper-reglementarea îngreunează decizia de investiţie a operatorilor pe care îi regăsim în diverse linii de producţie din sectorul de ţiţei şi gaze, a......
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, ...
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.