Un preţ mai bun decât în anul de glorie 2007 la acţiunile de la Bursă

Una dintre cele mai importante companii de la Bursa de Valori Bucureşti a atins şi depăşit maximul istoric, înregistrat în ziua cea mai bună a celui mai bun an al pieţei de capital româneşti, 24 iulie 2007. Cotaţiile companiilor nu reflectă în toate cazurile rezultatele lor financiare.
Adrian N. Ionescu - mie, 10 sept. 2014, 07:48
Un preţ mai bun decât în anul de glorie 2007 la acţiunile de la Bursă

Acţiunile companiei de transport de ţiţei prin conducte Conpet Ploieşti (COTE) au câştigat 20% faţă de cotaţia din iulie 2007, când piaţa românească intrase în graţiile marilor investitori, ca urmare a aderării în Uniunea Europeană.

Evoluţia COTE s-a produs pe fondul creşterii cu 30% a afacerilor, şi de peste 2,5 ori a profitului net în semestrul 1 2014 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007.

Acţiunile COTE au profitat şi de transferul pe piaţa principală a Bursei, unde au devenit mai vizibile şi încrederea investitorilor este susţinută de rigorile de raportare mai severe decât cele de pe piaţa Rasdaq, de unde veniseră.

La rândul lor, acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au crescut până la 1,78 lei / titlu, cu peste 62% faţă de preţul de închidere din 7 ianuarie 2009. Valoarea nominală a acţiunilor TLV a fost multiplicată de 10 ori în ultima parte a anului 2008şi comparaţiile sunt viciate. Banca Transilvanmia a obţinut un profit aproape dublu în 30 iunie 2014 faţă de 30 iunie 2008.

Alte două companii  importante de la bursă, OMV Petrom (SNP) şi Transelectrica (TEL) nu au obţinut în ringul BVB confirmarea performanţelor lor ieşite din comun.

SNP încă este cotată cu 20% mai jos faţă de nivelul din iulie 2007. Contează mai mult pentru piaţă presiunea exercitată de eventualitatea că Fondul Proprietatea va vinde o mare parte din acţiunile pe care le deţine şi că noile volume de  titluri la care piaţa va căpăta acces va strica preţul.

OMV Petrom a devenit de doi ani compania care a obţinut cel mai mare profit din istoria corporatistă a României şi rezultatele companiei sunt impresionante, chiar dacă sunt în declin în acest an. Sunt totuşi mult superioare semestrului unu din cel mai bun an al Bursei: +50% la cifra de afaceri şi +66% la profitul net (1,47 miliarde la 30 iunie 2014).

Singura concesie pe care o face piaţa este că menţine acţiunea SNP de vreun an stagnantă evoluţia cotaţiilor.

O situaţie similară este vizibilă şi la Transelectrica (TEL), companie care a uimit cu rezultatele sale bune de anul trecut şi din acest an: profit de peste patru ori mai mare faţă de smestrul 1 2007 şi afaceri cu 24% mai valoroase. Totuşi, cotaţia TEL este cu 49% sub nivelul din iulie 2007.

Trebuie spus, totuşi, că este vorba de excepţii în cazul companiilor care înregistrează cotaţii mai bune decât în cea mai bună zi dinistoria modernă a Bursei din Bucureşti. O mare parte dintre celelalte au cotaţii de câteva ori mai mici decât cele din iulie 2007.

Indicele BET, al celor mai importante 10 acţiuni de la BVB cu excepţia SIF-urilor, este cu 34% sub recordul din 24 iulie 2007.

Te-ar mai putea interesa și
Hidrocentralele asigură peste 50% din consumul naţional
Hidrocentralele asigură peste 50% din consumul naţional
Ploile din ultima perioadă au, pe lângă efecte negative, și una pozitivă: electricitatea produsă în hidrocentrale asigură peste 50% din consumul naţional....
Noi avertizări de ploi abundente şi vijelii. Iată ce zone sunt vizate de codurile anunțate de ANM
Noi avertizări de ploi abundente şi vijelii. Iată ce zone sunt vizate de codurile anunțate de ANM
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică noi avertizări de ploi abundente şi vijelii şi a instituit ...
Producătorii de ceasuri accelerează spre profiturile garantate de colaborarea cu mărci auto prestigioase
Producătorii de ceasuri accelerează spre profiturile garantate de colaborarea cu mărci auto prestigioase
Colaborările dintre mari case producătoare de ceasuri de lux și mărci auto de prestigiu nu este o noutate, însă în ...
Mașinile electrice nu sunt ușor de vândut pe piața second-hand
Mașinile electrice nu sunt ușor de vândut pe piața second-hand
Odată cu creșterea numărului de mașini electrice aflate în exploatare se majorează și numărul celor disponibile pe ...