Cum sunt preţurile la noi faţă de restul Europei. Mâncare, haine şi servicii

România este încă o ţară ieftină dacă ne uităm la preţurile din celelate state ale UE. Românii dau mai puţini bani pe mâncare, haine şi  şi servicii, dar şi au venituri incomparabil mai mici.
Alina Stanciu - Dum, 20 ian. 2013, 22:04
Cum sunt preţurile la noi faţă de restul Europei. Mâncare, haine şi servicii

România este una dintre cele mai ieftine pieţe de consum din Uniunea Europeană, reiese din datele celei de-a 8-a ediţii a studiului Consumer Markets Scorevboard, realizat  de Comisia Europeană pentru a monitoriza pieţele de consum ale statelor membre. Preţul de referinţă la alimentele de bază este, în cele mai multe cazuri, la limita inferioară în comparaţie cu toate celelate state ale Uniunii Europene, avem cele mai bune preţuri la articolele vestimentare şi încălţăminte, la taxi, dar şi la diverse servicii.

Contrar aparenţelor, mâncarea este încă ieftină în România, dacă te uiţi la preţurile de referinţă din celelate state europene. Nu avem cea mai bună piaţă din acest punct de vedere, dar suntem încă printre statele cu cele mai puţin costisitoare alimente. Spre exemplu, potrivit studiului care a luat în calcul preţurile de referinţă de la raft în iunie 2011, din magazinele româneşti se poate achiziţiona aproape cel mai ieftin orez din UE. Preţul pe kilogram este undeva la 1,41 de euro, la fel ca în Estonia şi aproape ca în Bulgaria (1,3 euro), dar ieftin comparativ cu Marea Britanie (3,01 euro) şi scump comparativ cu Portugalia (0,99 de euro).

Ieftină este şi pâinea raportat la preţurile de referinţă din majoritatea statelor UE. Dacă de la noi o poţi cumpăra, conform raportului, cu 1,09 euro, aceeaşi pâine costă în Austria 4,98 de euro, iar în Italia 2,74 de euro. Sunt însă şi ţări unde pâinea este mult mai accesibilă decât la noi, cum este cazul Bulgariei (0,73 de euro) sau Cehiei (0,93 de euro).

Situaţia este similară şi în cazul kilogramului de escalop de porc, ce se poate achiziţiona de la noi şi de la slovaci cu 4,91 de euro, faţă de 10,3 şi 10,1 euro în Luxembourg şi respectiv Olanda. Cea mai ieftină carne de porc se cumpără însă din Polonia (3,26 de euro), iar cea mai scumpă din Elveţia (23,3 euro). De asemenea, fileul de pui de la noi (4,67 euro) este mult mai ieftin comparativ cu Islanda (13,6 euro), dar mai scump comparativ cu  preţurile din Polonia (4 euro).

Notă discordantă face însă preţul la lapte (1,03 euro), care în România este mare faţă de majoritatea statelor europene, unde preţul la raft este sub 1 euro. Astfel, cel mai ieftin este în Olanda (0,65 de euro), dar găsim şi preţuri de Italia (1,46 euro).

La capitolul legume şi fructe, putem spune că la noi şi la bulgari se vând cele mai ieftine mere, cei mai ieftini cartofi şi printre cele mai ieftine roşii.

La haine, fie că este vorba despre îmbrăcămintea de damă sau cea pentru bărbaţi ori copii, în  România şi în Bulgaria sunt cele mai bune preţuri, conform studiului realizat de Comisia Europeană. Spre exemplu, o pereche de pantaloni bărbăteşti se vinde la noi cu 31 de euro, faţă de 62,9 euro în Austria sau 71,7 în Olanda. la bulgari se vând cu 23,4 euro. Tot în România se găsesc şi cele mai ieftine bluze de damă (13,6 euro), faţă de 54,2 euro în Italia, spre exemplu.

În ceea ce priveşte serviciile, există situaţii în care beneficiem de cele mai bune tarife din UE. Este cazul spre exemplu, serviciilor de taxi, care costă la noi 2,1 euro comparativ cu tarife de 10,1 euro în Austria sau de 14,1 în Olanda. O tunsoare costă la noi în jur de 7,45 de euro, faţă de 43,3 în Austria.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Daniel Dăianu: Energia este mult prea importantă pentru a o juca la bursă
Guvernul trebuie să ia nişte măsuri în domeniul energiei ca să permită României să treacă această iarnă cu daune cât mai mici, aşa cum a trebuit şi în pandemie să ia măsuri speciale,......
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York și Londra rămân principalele centre financiare ale lumii
New York a rămas principalul centru financiar global, în timp ce Londra şi-a păstrat locul doi, iar oraşele din China ...
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 3 la mie în 60 de orașe și 357 de comune
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 60 de oraşe ...
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea acestora
Lovitură dură pentru bitcoin. China a anunțat că interzice platformele de tranzacționare a criptovalutelor și minarea ...
Cele mai puternice autorităţi de reglementare din China au intensificat vineri restricţionarea criptomonedelor, interzicând ...