1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

Imobiliare

Cum cresc preţurile la apartamente în cartierele din Bucureşti. INFOGRAFIC

Criza a tăiat din preţurile locuinţelor noi şi vechi din Bucureşti cu procente de până la 40%. În multe zone din Capitală, preţurile au început uşor să crească din 2014 şi 2015 încoace. Agenţii imobiliari estimează pentru acest an noi creşteri, cuprinse între 5 şi 10%. ECONOMICA.NET vă prezintă evoluţia preţurilor cerute de proprietari la apartamente cu două camere din Capitală, vechi şi noi. 

14 iun, 2017 | | ECONOMICA.net

În plină perioadă de boom, investitorii s-au bătut pe terenuri şi sperau să obţină profituri frumuşele. Cererea mare i-a făcut să crească preţurile de la o luna la alta. Şi nici preţurile apartamentelor vechi nu au stat pe loc. În 2008, preţurile lcouinţelor construite de Ceauşescu depăşeau pragul 100.000 de euro

Valurile crizei de peste ocean se revarsă şi în România, iar în 2009, românii nu mai cumpără case, dezvoltatorii intră în faliment, preţurile scad. În Bucureşti, apartamentele vechi s-au iefinit cu până la 40%, iar cele noi cu procente similare. Singurul lucru care a ţinut piaţa în balamale a fost Prima Casă, program care a dirijat în mare parte, preţurile. Dezvoltatorii care n-au dat faliment, au construit apartamente mai mici chiar şi decât cele consturite în Epoca de Aur. Iar preţurile celor s-au învârtit în jurul pragului de 60.000 de euro. 

Au urmat apoi ani de apatie, iar preţurile au continuat să scadă, chiar dacă cu doar câteva procente anual. În unele zone din Bucureşti, 2014 şi 2015 au marcat punctul de creştere. Spre exemplu, preţul pentru un apartament de două camere, nou, în cartierul Titan a crescut din 2015 până în 2016 cu 4%. 

În 2008, aveai nevoie de aproape 400 de salarii medii pentru un apartament

Odată cu scăderea preţurilor, a crescut gradul de accesibilitate. Un studiu recent al Coldwell Banker arăta că un bucureştean poate cumpăra un apartament nou cu două camere cu 114 salarii medii pe economie, adică în circa nouă ani. În perioada de vârf, începutul lui 2008, bucureştenii aveau nevoie de 395 de salarii medii sau 33 de ani. 

Există cerere? Se pare că românii se înghesuie să-şi cumpere locuinţe. Fondul de Garantare a înregistrat un nou record istoric săptămâna trecută, când a anunţat că primeşte zilnic 600 de noi dosare. 

ECONOMICA.NET vă prezintă mai jos un INFOGRAFIC INTERACTIV unde pot fi observate evoluţiile preţurilor apartamentelor cu două camere, noi şi vechi, printre cele mai tranzacţionate unităţi prin Prima Casă. Acestea sunt preţurile cerute de proprietari, iar marja de negociere variază între 3 şi 5%. Preţurile sunt exprimate în euro. 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO