Preţurile certificatelor de poluare ar putea creşte ca urmare a unei decizii a CJUE

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că o parte dintr-o uzină de procesare a gazelor naturale pe care grupul ExxonMobil o are în Germania ar trebui clasificată ca o instalaţie pentru producţia de electricitate, o decizie care ar putea duce la reducerea certificatelor sale de poluare care i-au fost acordate în mod gratuit şi ar putea stimula preţurile la certificatele de emisii, informează Bloomberg.
Economica.net - lun, 15 iul. 2019, 08:47
Preţurile certificatelor de poluare ar putea creşte ca urmare a unei decizii a CJUE

Începând din 2013, companiile de utilităţi trebuie să cumpere certificate de poluare, pentru a putea emite CO2, în timp ce alte industrii obţin gratuit aceste certificate.

Dacă decizia CJUE din 20 iunie va fi urmată de guvernele din UE, aproximativ 3.000 de facilităţi care transferă energie termică sau electricitate către reţeaua publică nu vor mai putea fi eligibile pentru toate certificatele alocate lor în mod gratuit, susţin analiştii de la Berenberg Bank.

„Aspectul îngrijorător al acestei decizii este că acest lucru s-a întâmplat începând din 2013, astfel că există o problemă ce ţine de retrospectivă. Este o decizie care va avea repercusiuni nu doar pentru Exxon. Multe companii primesc gratuit certificate de emisii pentru centralele electrice amplasate la uzinele lor”, subliniază Mark Lewis, analist la BNP Paribas SA.

Această decizie ar putea duce la creşterea preţurilor la certificatele de poluare, care sunt deja la cel mai ridicat nivel din ultimii 11 ani, în funcţie de cum vor reacţiona statele membre. De asemenea, aplicarea acestei decizii la cazurile anterioare ar putea avea un impact semnificativ, deşi şansele ca acest lucru se întâmple „sunt foarte mici”, susţine Trevor Sikorski, analist la Energy Aspects Ltd.

Schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EUETS) acordă, în cursul unor licitaţii, certificate de emisii pentru peste 12.000 de facilităţi deţinute de companii de utilităţi şi industrii, precum şi pentru companii aeriene. Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care ar putea avea nevoie de mai multe luni pentru a fi pusă în aplicare, ar putea avea un impact asupra alocării de certificate de emisii în anul 2020 dacă oferta afectată nu este returnată pe piaţă, susţin analiştii de la Berenberg Bank.

Te-ar mai putea interesa și
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Producătorul de autobuze Otokar a depus contestație în cadrul licitației pentru achiziția a 100 de autobuze electrice în București. Compania din Turcia solicită mai exact clarificarea unei......
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia ...
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a ...
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti se opune planurilor Administrației de a tăia vegetația de pe dig și de a înlocui panourile de informare și foișoarele
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti se opune planurilor Administrației de a tăia vegetația de pe dig și de a înlocui ...
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti (APNV) anunţă că Administraţia parcului intenţionează să taie vegetaţia care ...