Prețurile cu care ofertează marii producători români energia direct clienților industriali: 900-1.000 de lei/MWh, peste prețul plătit de populație

Marii producători de energie electrică au și licență de furnizare și au oferte de vânzare direct către consumatorii industriali cu consum mic sau mediu. Prețurile sunt mai mari decât ce plătesc consumatorii casnici furnizorilor lor, dar este adevărat că furnizarea directă la consumator nu este business-ul lor principal.
Mihai Nicuţ - vin, 27 aug. 2021, 22:05
Prețurile cu care ofertează marii producători români energia direct clienților industriali: 900-1.000 de lei/MWh, peste prețul plătit de populație

Opinia publică fierbe ca urmare a creșterii prețurilor la energia electrică pentru consumatorii casnici, dar lucrul despre care se vorbește mai puțin sunt prețurile către consumatorii industriali. Pentru a nu mai vorbi despre furnizorii mari, vă prezentăm ofertele cu care se adresează direct clienților doi mari producători de energie electrică din România: Hidroelectrica, cel mai mare producător de stat, și Petrom, cel mai mare producător privat.

Hidroelectrica

Pentru clienții business, Hidroelectrica are ce se cheamă oferta-tip Business Verde. Prețul de furnizare al energiei electrice – doar energia activă, este de 450 de lei/MWh (la consumatorii casnici este de 250 de lei), preț fix pentru un contract pe un an de zile. Oferta a fost actualizată în data de 7 iulie, și o puteți vedea AICI

Cu aceste prețuri de furnizare, clienții business finali, racordați la rețeaua de joasă tensiune ajung să plătească, dacă acceptă această ofertă, între 856 de lei/MWh, preț final cu toate tarifele de rețea și TVA, pentru clienții din zona Muntenia Sud și 915 lei/MWh, preț cu TVA, pentru clienții din zona Olteniei.

Hidroelectrica are o capacitate de producție de circa 6.500 MW și este cel mai mare producător de energie electrică din România, fiind controlat de stat.

Petrom

Cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est, Petrom este și producător semnificativ de energie electrică, operând centrala pe gaze în ciclu combinat de la Brazi (860 MW). Compania a livrat în rețele echivalentul a 10% din totalul energiei produse în 2020 și este cel mai important producător privat de energie electrică din țară.

Compania are ofertă-tip structurată pentru consumatorii comerciali. Din ofertă, vedem că, pentru clienții industrali cu un consum cuprins între 500 și 2.000 MWh pe an, prețul de furnizare, cu tarif de transport și distribuție inclus, este, pentru joasă tensiune, de 824 de lei, indiferent de zona de distribuție. Compania precizează că acest preț nu include certificatele verzi, contribuția de cogenerare, acciza și TVA. Dacă le adunăm, reiese că, pentru un consumator industrial, prețul din oferta tip este de 1.076 de lei/MWh, adică peste un leu/kWh.Oferta a fost întocmită la 11 august iar prețurile sunt valabile pentru perioade de furnizare a energiei electrice de maximum 12 luni, scrie Petrom.

Precizăm că acestea sunt oferte tip, deci este posibil ca aceste prețuri să poată fi negociate. La jumătatea anului, Hidroelectrica avea în portofoliul de furnizare circa 2.300 de clienți non-casnici mici și 563 de non-casnici mari, iar Petrom 539 de clienți non-casnici mici și aproape 1.800 de non-casnici mari.

Citește și:

Industria din România plătește cel mai mare preț al energiei electrice din zonă

De ce e relevant prețul

Aceste prețuri sunt pentru oferte noi către clienții comerciali, actualizate în această vară pentru consumul potențialilor clienți pentru următorul an. După cum puteți vedea, prețurile sunt mai mari decât majoritatea ofertelor făcute acum consumatorilor casnici de furnizori, în condițiile în care, tradițional, consumatorii casnici plătesc mai mult. Cu alte cuvinte, este de așteptat ca prețul pentru consumatorii casnici să continue să crească.

Pe de altă parte, cele două companii nu au drept activitate principală furnizarea de energie electrică direct către clienți, majoritatea energiei produse fiind tranzacționată pe piețe.

Te-ar mai putea interesa și
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. HORNBACH își consolidează eforturile tehnologice prin lansarea unui IT HUB......
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...