Prețurile de consum în Statele Unite au înregistrat o creștere moderată în luna iulie

10 08. 2023
new-york-united-states-taxi-night

Conform datelor oficiale publicate joi de Departamentul Comerţului, indicele preţurilor de consum a crescut cu 3,2% în luna iulie a acestui an comparativ cu luna iulie a anului trecut, după un avans de 3% în luna iunie. Inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut şi ea cu 4,7% în ritm anual în luna iulie, după un avans de 4,8% în luna iunie.

De la o lună la alta, tendinţa preţurilor de consum este una mai încurajatoare. Indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,2% în luna iulie comparativ cu luna iunie, adică un avans similar cu cel înregistrat în luna iunie comparativ cu luna mai, ceea ce sugerează că inflaţia nu începe să crească din nou. Oficialii Fed se concentrează mai mult pe inflaţia de bază pentru că o consideră un predictor mai bun al inflaţiei viitoare decât rata generală a inflaţiei.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca în luna iulie indicele preţurilor de consum să crească cu 0,2% comparativ cu luna iunie şi cu 3,3% în ritm anual.

„Per total, tendinţa inflaţiei este una mai ferm orientată pe o traiectorie descedentă decât era la începutul anului”, a apreciat Sam Bullard, economist şef la Wells Fargo.

Rata anuală a inflaţiei în SUA a coborât semnificativ de la vârful de 9,1% atins în luna iunie 2022. Ţinta de inflaţie a Rezervei Federale este de 2%.

Inflaţia de bază a fost influenţată pentru a doua lună consecutivă de scăderea preţurilor la autoturismele şi camionetele second hand. Chiar dacă chiriile au continuat să crească luna trecută, ritmul de creştere este mai mic faţă de cel înregistrat la începutul anului, şi o nouă moderare este aşteptată în a doua jumătate a anului şi anul viitor.

Evoluţiile de pe piaţa muncii au contribuit şi ele la diminuarea inflaţiei. Guvernul american a raportat săptămâna trecută că economia a creat 187.000 de locuri de muncă în luna iulie, însă rata şomajului a rămas aproape de cea mai redusă valoare din ultimii 50 de ani. Însă în contextul creşterii productivităţii, economiştii sunt optimişti că costurile cu mâna de lucru vor fi ţinute sub control.

Un raport separat publicat joi de Departamentul Muncii arată că numărul persoanelor care au depus solicitări iniţiale pentru alocaţii de şomaj a crescut cu 21.000 până la 248.000 în săptămâna care s-a încheiat 5 august. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la 230.000 de solicitări iniţiale pentru alocaţii de şomaj.

Pentru a aduce inflaţia la un nivel de 2% pe an, Rezerva Federală americană a majorat dobânda de politică monetară la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani. În prezent oficialii Fed văd unele semnale încurajatoare că presiunile pe partea de preţuri se reduc, iar economia i-a contrazis pe cei care prognozau o încetinire semnificativă. Faptul că preţurile de consum au avut o creştere moderată în luna iulie ar putea să îi facă pe oficialii Fed să lase dobânzile nemodificate la reuniunea de luna viitoare.

Sursa foto: Wallpaperflare.com