1EUR = 4.8418 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Preţurile la carburanţi au crescut puternic, peste pragul de 5,1 lei/litru. România a ajuns liderul zonei la scumpiri

Carburanţii s-au scumpit semnificativ în ultima perioadă, din cauza cotaţiilor produselor petroliere. Totuşi, scumpirile de la noi sunt cu mult peste cele operate în ţările din jur şi chiar peste media europeană.

01 noi, 2016 | ECONOMICA.net

Preţurile la carburanţi au crescut semnificativ în ultimele două săptămâni la staţiile din România, şi nici măcar la benzinăriile care aveau, în mod tradiţional, cele mai mici preţuri, nu mai găsiţi carburanţi mai ieftini de 5 lei pe litru.
La staţia OMV Petrom (liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor din România), de pe Şoseaua Alexandriei din Bucureşti, care era cea mai ieftină din oraş, benzina standard costa ieri 5,11 lei litrul, iar motorina standard 5,08 lei litrul.

La staţiile scumpe, cum ar fi cea de pe Bulevardul Iuliu Maniu, la ieşirea spre autostrada A1, preţurile au sărit chiar de pragul de 5,2 lei pe litru. Aici, benzina standard costa 5,23 lei pe litru, iar motorina standard avea un preţ de 5,15 lei pe litru.

Dacă facem o comparaţie cu statele din jurul nostru, reiese că România este lider la scumpirea carburanţilor, în ultimul timp. Potrivit datelor Oil Bulletin, serviciu de monitorizare a pieţei carburanţilor, la 24 octombrie (ultimele date disponibile), preţul mediu al benzinei era, în România, de 5,13 lei pe litru, iar motorina costa, în medie, 5,09 lei pe litru. Preţurile sunt cu 1,7% mai mari, la benzină, şi cu 1,6% mai mari, la motorină, decât preţurile medii publicate de Oil Bulletin cu o săptămână în urmă.

Cu acest nivel al creşterilor de preţ, România este liderul scumpirilor la carburanţi, în zona noastră. Calculate în monedă locală, În Bulgaria, benzina s-a scumpit cu 1,4% în această perioadă, iar motorina cu 0,9%. În Cehia, scumpirile au fost de 0,4%, respectiv 0,5%. În Ungaria, preţul benzinei a rămas aproape neschimbat, iar motorina s-a scumpit cu 0,4%, iar în Polonia benzina s-a scumpit cu 0,5%, iar motorina cu 0,8%.

Scumpirile din România depăşesc cu mult şi media europeană. Potrivit aceloraşi date, media din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene era de 1,31 euro/litru la benzină şi 1,17 euro/litru la motorină. Faţă de nivelurile consemnate cu o săptămână în urmă, preţurile sun cu doar 0,6% mai mari.

Preţul carburanţilor este influenţat de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, determinate la rândul lor de preţul ţiţeiului, de politica de taxare (accizele şi TVA reprezintă circa jumătate din preţul de la pompă) dar şi de condiţiile de pe fiecare piaţă.

Piaţa românească a carburanţilor, evaluată la circa 10 miliarde de euro, este dominată de patru mari companii: OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO