Prețurile la energie electrică spot din România ajung la maximul anului marţi. Seara prețul sare de 400 de euro/MWh

Prețul spot al energiei electrice comercializate pe piața pentru ziua următoare (PZU) de la București, cu livrare în data de 25 iunie a ajuns la cel mai mare nivel al anului, cel puțin.
Mihai Nicuţ - lun, 24 iun. 2024, 15:09
Prețurile la energie electrică spot din România ajung la maximul anului marţi. Seara prețul sare de 400 de euro/MWh

Prețul de închidere al PZU pentru energia cu livrare în data de 25 iunie este de 1.012 lei/MWh, deci peste 200 de euro/MWh, un nivel de preț care nu a fost atins în acest an, cel puțin, și care ne aduce aminte de prețurile din anul de criză 2022.

Dacă ne uităm pe prețurile orare, situația este și mai complicată. Energia cu livrare în intervalele orare 20, 21 și 22, deci atunci când nu există energie din surse fotovoltiace, s-a tranzacționat la prețuri de 2.000 – 2.100 de lei/MWh, deci la 420 de euro/MWh, din nou un preț record al acestui an, cel puțin.

Dacă ne uităm pe cifrele din mecanismul de cuplare al piețelor, vedem că, în acele ore, în rețeaua românească intră energie atât din Ungaria, cât și din Bulgaria.

Dincolo de problemele specifice nouă (un reactor de la Cernavodă este oprit, CET București Sud și Vest sunt în revizie, prognoza de vânt arată un aport redus al eolienelor, etc.) se pare că problema de preț este una regională și ea ar putea “trage în sus” și prețul pieței noastre.

Astfel, mâine, când la noi și în Bulgaria prețul este identic – 203 euro/MWh, în cealaltă piață cu care sunem cuplați și cu care avem conexiune fizică, Ungaria, prețul este mai mare decât la noi, respectiv 224 de euro/mwh. Iar în Croația se înregistrează un preț și mai mare, de fapt cel mai mare din Europa, mult peste cele din piețele Europei centrale, respectiv 289 de euro/MWh.

Vineri, a avut loc o pană de curent generalizată care a afectat patru state din Balcanii de Vest, trei total (Albania, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina) și una parțial – Croația.

“La 21 iunie 2024, în jurul orei 12:20, a avut loc un incident de rețea major în partea de sud-est a sistemului energetic al Europei continentale. Incidentul a dus la o pană de curent generalizată în rețelele electrice din Albania, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și la o pană de curent parțială în Croația. OTS-urile afectate (Operatorii de Transport și Sistem – n.red.), cu sprijinul OTS-urilor vecine, au restabilit alimentarea cu energie electrică a rețelelor lor în aproximativ 2 ore, cu scopul de a minimiza impactul întreruperii asupra consumatorilor.

ENTSO-E colectează în prezent toate datele tehnice relevante privind acest eveniment de la OTS afectate și va furniza mai multe informații cât mai curând posibil.

În conformitate cu metodologia Scalei de clasificare a incidentelor, Comitetul pentru operațiuni de sistem al ENTSO-E va efectua o investigație detaliată a acestui eveniment în următoarele săptămâni, cu sprijinul unui grup de experți”, a transmis ulterior Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa, ENTSO-E.

 

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron a acceptat demisia Guvernului francez, care va funcționa ca un cabinet interimar
Emmanuel Macron a acceptat demisia Guvernului francez, care va funcționa ca un cabinet interimar
Preşedintele francez Emmanuel Macron a acceptat marţi demisia guvernului premierului Gabriel Attal, după eşecul acestuia de a obţine o majoritate pentru coaliţia pro-prezidenţială la......
APIA: Fermierii trebuie să respecte interdicția de a incendia miriștile și vegetaţia pajiştilor permanente, pentru a putea accesa plățile directe și fondurile de dezvoltare rurală
APIA: Fermierii trebuie să respecte interdicția de a incendia miriștile și vegetaţia pajiştilor permanente, pentru ...
Fermierii au obligaţia respectării interdicţiilor de a incendia miriştile şi vegetaţia pajiştilor permanente, începând ...
România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024 – 2025
România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024 – 2025
În primele două săptămâni din sezonul 2024/25, Uniunea Europeană a exportat o cantitate de 788.201 de tone de grâu ...
Vânzările de ceasuri elvețiene de lux au scăzut puternic, în special ca urmare a prăbușirii cererii în China
Vânzările de ceasuri elvețiene de lux au scăzut puternic, în special ca urmare a prăbușirii cererii în China
Vânzările de ceasuri elveţiene de lux sunt în scădere semnificativă, în condiţiile în care consumatorii îşi regândesc ...