1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 2 º

Imobiliare

Preţurile locuinţelor ar putea creşte cu 10% anul acesta - Re/Max

Re/Max și Imobiliare.ro au realizat un studiu al pieței imobiliare, care relevă faptul că piața imobiliară din România cunoaște o tendință de creștere constantă. Cel mai puternic factor de influență a acesteia în decursul lui 2019 a fost creșterea prețurilor proprietăților, răspuns ales de 40% dintre respondenți. La o diferență considerabilă, 13% dintre respondenți au ales scăderea nivelului de proprietăți disponibile la vânzare, 9% - accesul dificil la surse de finanțare și 8% - cererea de achiziții în creștere.

03 feb, 2020 | ECONOMICA.net

Evoluția indicelui ROBOR (5%), care anul precedent a fost în topul factorilor de influență a pieței, nu a mai cântărit atât de mult în 2019, potrivit respondenților, fiind clasat abia pe locul al cincilea. Acest element este strâns legat de influența scumpirii creditului prin epuizarea fondurilor alocate programului Prima Casă, care a fost indicat de 6% dintre specialiștii chestionați. La același nivel se situează, după părerea acestora, și oferta insuficientă de imobile noi construite comparativ cu cererea (6%) și accesul relativ ușor la surse de finanțare (6%), iar pe ultimul loc, cu 5%, a fost ales factorul devalorizarea leului în raport cu principalele monede.

Prognoza pentru 2020 – prețurile pot cunoaște creșteri cu până la 10%

Raportat la prețurile proprietăților, anul trecut s-au înregistrat ușoare creșteri, în trimestrul al treilea atingând o medie de 1.610 euro/mp în Cluj-Napoca, 1.380 euro/mp în București, 1.230 euro în Timișoara și 1.010 euro/mp în Iași. Potrivit specialiștilor Re/Max România, în 2020 prețurile vor crește ușor în zonele cu potențial de dezvoltare economică, cu până la 10%. 

„Raportat la evoluția pieței imobiliare din România, aceasta se află, de o bună perioadă de timp, într-o fază de maturitate și se va menține astfel. Nu se află într-un boom imobiliar, dar nici nu va intra într-o criză, așa cum s-a speculat în ultima vreme. Doar dacă la nivel mondial se vor declanșa fenomene imobiliare extreme, atunci, în mod firesc, și România va fi afectată”, a declarat Răzvan Cuc, președinte Re/Max Romania.

În topul țărilor europene cu cele mai scumpe locuințe se află Franța, cu 4.016 euro/mp, urmată îndeaproape de Marea Britanie, cu un preț mediu de 3.753 euro/mp. În Olanda, care se află la mijlocul clasamentului, locuințele sunt vândute, în medie, cu 3.405 euro/mp. Pe de altă parte, în România, potrivit datelor imobiliare.ro, prețul pe metrul pătrat a ajuns la 1.341 euro.

În rândul capitalelor europene, locuințele din Paris au înregistrat anul trecut cel mai mare preț pe metru pătrat la vânzare – 12.910 euro, reprezentând 321% din media prețurilor la nivel național. Comparativ, în București, prețul mediu este de peste nouă ori mai mic, respectiv 1.380 euro/mp.

„Piața imobiliară locală deține încă un mare potențial de dezvoltare în contextul în care suntem în continuare cea mai mare piață de proprietari din Europa. Acest apetit pentru a deține o proprietate determină, așadar, o cerere accelerată în imobiliare, respectiv a standardelor de locuire. Tot mai mulți români investesc în locuințe secundare, iar prețurile scăzute ale imobilelor, cât și randamentele ridicate din închiriere, comparativ cu cele europene, ne oferă avantaje competitive în deciziile investiționale”, a adăugat Răzvan Cuc.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO