Preţurile petrolului au crescut cu peste 4% după armistiţiul convenit de SUA şi China în războiul comercial

Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 4%, după armistiţiul comercial convenit de Statele Unite şi China, pentru o perioadă de 90 de zile, şi reducerea producţiei anunţată de provincia canadiană Alberta, în timp ce OPEC este pe cale să reducă la rândul ei livrările, transmite Reuters citat de News.ro.
Economica.net - mar, 04 dec. 2018, 06:12
Preţurile petrolului au crescut cu peste 4% după armistiţiul convenit de SUA şi China în războiul comercial

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, a urcat cu 3,75%, la 61,69 dolari pe baril. Preţul petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu 3,97%, la 52,95 dolari pe baril. Pe parcursul tranzacţiilor de luni, ambele referinţe au crescut cu peste 5%, scrie News.ro.

China şi Statele Unite au convenit weekendul trecut, la reuniunea G20 din Argentina, să nu impună tarife comerciale suplimentare pentru o perioadă de cel puţin 90 de zile, pe parcursul negocierilor pentru rezolvarea disputelor existente.

Războiul comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii a tensionat puternic comerţul mondial şi a provocat temeri legate de o încetinire a creşterii economiei mondiale.

Ţiţeiul nu a fost inclus pe lista produselor taxate suplimentar, dar traderii au spus că încrederea susţine pieţele petrolului.

Cotaţiile de luni au fost susţinute şi de anunţul provinciei Alberta, care va obliga producătorii să reducă producţia cu 8,7%, respectiv cu 325.000 de barili pe zi, pentru a evita acumularea de stocuri.

Membrii OPEC se vor reuni joi pentru a decide nivelul producţiei. Organizaţia, împreună cu Rusia, ar urma să anunţe reducerea livrărilor, pentru a limita oferta excedentară care a dus la scăderea preţurilor cu aproximativ o treime, începând din octombrie.

În cadrul OPEC, Qatarul a anunţat că se va retrage din organizaţie începând cu luna ianuarie. Producţia de petrol a emiratului este de numai 600.000 de barili pe zi, dar Qatarul este în schimb cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate.

Decizia Qatarului de a se retrage din OPEC arată frustrarea producătorilor mici faţă de rolul dominant al Arabiei Saudite şi al Rusiei, a declarat guvernatorul iranian al OPEC, Hossein Kazempour. Acesta a adăugat că reducerile de producţie trebuie aplicate numai de statele carre au crescut livrările.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...