Preţurile petrolului şi al aurului au crescut după atacul aerian al SUA în Siria

Principala reacţie a pieţelor financiare la atacul american cu rachete asupra unei baze aeriene din apropierea oraşului sirian Homs a reprezentat-o creşterea cu 2% a preţului la petrol, vineri cotaţia barilului de petrol Brent depăşind 56 de dolari, transmite BBC. Şi  preţul aurului a crescut cu 1,2%, până la 1.262,46 dolari uncia.
Economica.net - vin, 07 apr. 2017, 07:29
Preţurile petrolului şi al aurului au crescut după atacul aerian al SUA în Siria

Jeffrey Halley, analist la Oanda, susţine că loviturile aeriene ale SUA împotriva Siriei vor avea în mod potenţial implicaţii importante pe piaţa petrolului.

Siria are o producţie limitată de ţiţei, iar faptul că este situată în Orientul Mijlociu şi alianţele sale cu marii producători de petrol au sporit temerile privind extinderea conflictului ar putea duce la întreruperea livrărilor.

‘Care va fi răspunsul Iranului şi al Rusiei, doi dintre cei mai mari producători de ţiţei din lume şi aliaţi ai regimului Assad? Va trebui să aşteptăm aceste răspunsuri pe parcursul zilei’, a declarat Halley.

Atacul american cu rachete adaugă o problemă complexă la evoluţiile geopolitice care nu a existat până acum, apreciază analistul Michael Hewson, de la CMC Markets, în Londra.

Acesta a adăugat: ‘Pieţele din Europa vor reflecta probabil la această escaladare a tensiunilor şi vor deschide în scădere, iar preţul aurului va creşte, deoarece activele de refugiu atrag fluxuri de capital’.

Dolarul s-a depreciat cu 0,6% în timp ce yenul s-a apreciat. Vineri dimineaţă, dolarul se tranzacţiona la 110,14 yeni, dar apoi s-a redresat uşor, la 110,635 yeni.

Pe piaţa spot, preţul aurului înregistra vineri dimineaţă o creştere de 1,2%, până la 1.262,46 dolari uncia.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol light sweet crude cu livrare în luna mai a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultima lună, apoi a scăzut uşor, până la 52,50 dolari. La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie s-a stabilizat la 55,66 dolari.

Aceste lovituri, prima operaţiune militară a SUA împotriva regimului sirian, au fost efectuate cu ’59 de rachete de croazieră’ Tomahawk, a indicat Casa Albă, precizând că acestea au vizat baza aeriană Shayrat ‘asociată programului’ de arme chimice al Damascului şi ‘direct legată’ de evenimentele ‘oribile’ de marţi.

Marţi, un atac chimic imputat armatei siriene împotriva oraşului Khan Shaykhun, din nord-vestul Siriei, s-a soldat cu cel puţin 86 de morţi şi a provocat indignarea internaţională. Imaginile cu victime, femei şi copii, agonizând au şocat lumea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Orange şi Vodafone au discutat anul trecut o fuziune, însă proiectul a fost abandonat
Orange şi Vodafone au discutat anul trecut o fuziune, însă proiectul a fost abandonat
 Grupul francez de telecomunicaţii Orange şi rivalul britanic Vodafone, companii prezente şi pe piaţa din România, ...
Premierul a dat asigurări că Legea bugetului de stat va fi trimisă în Parlament până la 20 decembrie – Stroe PNL
Premierul a dat asigurări că Legea bugetului de stat va fi trimisă în Parlament până la 20 decembrie – Stroe PNL
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni că premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că, până la ...
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere Immofinanz AG, cu proprietăți de 800 de milioane de euro în România
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere ...
Mișcare surpriză pe piața imobiliară din regiune. Miliardarul ceh Radovan Vitek, care deține CPI Property Group (CPIPG), ...