Preţurile producţiei industriale au crescut cu 41% în ritm anual, în octombrie

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 41,1% în luna octombrie a acestui an, faţă de luna similară din 2021, în condiţiile în care preţurile pe piaţa internă au urcat cu 53,77% iar cele de pe piaţa externă cu 17,09%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.
AGERPRES - vin, 02 dec. 2022, 10:46
Preţurile producţiei industriale au crescut cu 41% în ritm anual, în octombrie

Pe marile grupe industriale, cele mai semnificative majorări de preţ în ritm anual au fost consemnate de industria energetică (plus 100,06%), urmată de industria bunurilor intermediare (plus 20,52%).

Pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în octombrie, în ritm anual, în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 126,54%, industria extractivă (+35,29%), în sectorul de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+20,92%) şi în industria prelucrătoare (+19,7%).

În octombrie 2022 faţă de septembrie 2022, preţurile producţiei industriale au crescut cu 2,2%, pe fondul majorării cu 2,56% a preţurilor pe piaţa internă şi cu 1,44% a preţurilor pe piaţa externă.

Pe marile grupe industriale, cele mai semnificative majorări de preţ de la lună la lună au fost consemnate de industria energetică (plus 4,11%), urmată de industria bunurilor de uz curent (plus 1,19%).

Pe secţiuni de activitate, preţurile au urcat de la lună la lună astfel: în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat – plus 4,85%, în industria prelucrătoare – plus 1,55% şi în sectorul de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare – plus 0,6%. În industria extractivă preţurile au scăzut cu 6,21%.

Te-ar mai putea interesa și
Nouă plângere penală împotriva Renault pentru problemele motorului 1.2 TCe
Nouă plângere penală împotriva Renault pentru problemele motorului 1.2 TCe
Problemele de fiabilitate ale motorului Renault 1.2 TCe, aflat și în dotarea unor modele Dacia și Nissan, pot aduce grupul francez în fața justiției. Procesele se țin lanț încă din 2017....
Avertisment pentru Iran – AIEA cere Teheranului să pună în practică toate angajamentele privind programul său nuclear
Avertisment pentru Iran – AIEA cere Teheranului să pună în practică toate angajamentele privind programul său ...
Iranul nu a pus în aplicare suficient până acum angajamentele privind creşterea transparenţei asupra programului său ...
Exxon și Chevron discută debutul explorării resurselor de gaze, convenționale și de șist, ale Algeriei
Exxon și Chevron discută debutul explorării resurselor de gaze, convenționale și de șist, ale Algeriei
ExxonMobil și Chevron ar putea avea acces la bogatele resurse de gaze naturale ale Algeriei, giganții energetici americani ...
Preţurile pentru producţia industrială au scăzut cu 2,9% în Uniunea Europeană, în aprilie. Eurostat a precizat că datele pentru România sunt confidenţiale
Preţurile pentru producţia industrială au scăzut cu 2,9% în Uniunea Europeană, în aprilie. Eurostat a precizat că ...
Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au scăzut cu 2,9% în Uniunea Europeană şi cu 3,2% în zona euro, ...