Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,3%, în mai

Preţurile producţiei industriale din România au scăzut pe total cu 0,3%, în luna mai 2014, comparativ cu luna precedentă, scăderi de preţuri înregistrându-se atât pe piaţa internă (-0,3%), cât şi pe piaţa externă (-0,2%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, date miercuri publicităţii.
Economica.net - mie, 02 iul. 2014, 07:21
Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 0,3%, în mai

Faţă de luna mai 2013, preţurile producţiei industriale pe total au fost mai mari cu 0,8%, preţurile pe piaţa internă au crescut cu 0,8%, iar cele pe piaţa externă cu 0,7%.

Comparativ cu luna precedentă, preţurile producţiei industriale au înregistrat creşteri în industria bunurilor de uz curent (+0,1%). Scăderi de preţuri s-au constatat în industria energetică (-0,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,5%) şi industria bunurilor de capital (-0,3%).

În luna mai 2014, comparativ cu aceeaşi lună din anul precedent, preţurile producţiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice cu 2,5%, industria bunurilor de uz curent cu 1,8%, industria bunurilor de capital cu 0,7% şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată cu 0,7%.
Scăderi de preţuri s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (-1,8%).

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) reprezintă, alături de Indicele preţurilor de consum, Indicele produselor agricole şi Indicii preţurilor producţiei pentru servicii, un indicator cheie pentru măsurarea inflaţiei şi pentru determinarea deflatorului Produsului Intern Brut în România.

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) este bazat pe o anchetă lunară şi măsoară evoluţia medie a preţurilor mărfurilor industriale produse în România şi vândute direct de producători, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă.

IPPI este calculat ca medie ponderată, folosind evoluţia lunară a preţurilor şi ponderile aferente produselor industriale. Ponderile reprezintă importanţa relativă a fiecărui produs în totalul producţiei industriale, folosind ca variabilă cifra de afaceri înregistrată în anul 2010.

INS mai precizează că datele pentru luna aprilie 2014 sunt rectificate, iar datele pentru luna mai 2014 sunt provizorii.

Te-ar mai putea interesa și
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a deplasat miercuri la Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel către Fâşia Gaza, informează AFP şi Reuters, transmite......
Congresmena republicană Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva șefului Camerei Reprezentanților, pe care-l acuză de trădare
Congresmena republicană Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva ...
Aleasa republicană Marjorie Taylor Greene a anunţat miercuri că ''săptămâna viitoare'' va depune o moţiune pentru ...
MAE: Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați astăzi din Fâșia Gaza
MAE: Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați astăzi din Fâșia Gaza
Nouă cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi miercuri din Fâşia Gaza şi au ajuns pe teritoriul ...
Banca spaniolă BBVA vrea să-i preia pe rivalii de la Sabadell, pentru suma de 12 miliarde de euro
Banca spaniolă BBVA vrea să-i preia pe rivalii de la Sabadell, pentru suma de 12 miliarde de euro
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat miercuri că este interesat de preluarea Sabadell, şi a depus o ofertă care evaluează ...