Preţurile producţiei industriale în Germania au înregistrat o creştere record în luna august

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor din Germania au înregistrat, în luna august, cea mai mare creştere din istorie, atât de la o luna la alta cât şi în ritm anual, pe fondul exploziei preţurilor la electricitate, ceea ce creşte şansele ca inflaţia de bază să-şi continue tendinţa ascendentă, transmite Reuters.
AGERPRES - mar, 20 sept. 2022, 11:41
Preţurile producţiei industriale în Germania au înregistrat o creştere record în luna august

Oficiul federal de statistică (Destatis) a anunţat marţi că preţurile producţiei industriale au crescut cu 7,9% în luna august comparativ cu luna iulie şi cu 45,8% în ritm anual. Ambele cifre sunt cele mai mari înregistrate în istoria de 83 de ani a Republicii Federale şi cu mult peste estimările analiştilor, care mizau pe un avans de 1,6% de la o luna la alta şi un salt de 37,1% în ritm anual, scrie Agerpres.

Destatis a subliniat că cel mai important factor care a stat în spatele creşterii record a preţurilor producţiei industriale în luna august a fost explozia preţurilor la electricitate, în contextul unor probleme înregistrate la centralele nucleare din Franţa. Preţurile la electricitate în luna august s-au dublat comparativ cu luna august a anului trecut, cu un salt de 174,9%, în timp ce comparativ cu luna iulie au crescut cu 26,4%.

Excluzând energia, preţurile producţiei industriale în Germania au crescut cu 14% în ritm anual în luna august.

Însă creşterea preţurilor nu a fost limitată numai la energie, preţurile pentru bunurile intermediare au crescut cu 17,5%, preţurile la bunurile de capital s-au majorat cu 7,8% în timp ce preţurile la bunurile de consum de folosinţă îndelungată şi imediată au crescut cu 10,9%, respectiv 16,9%.

„Chiar dacă încetinirea ritmului de creştere a bunurilor intermediare oferă argumente să credem că inflaţia preţurilor de consum va atinge vârful în lunile următoare, recenta explozie a preţurilor la energie arată că există un potenţial considerabil de incertitudine”, a declarat economistul Commerzbank, Ralph Solveen. Acesta a adăugat că este posibil ca inflaţia preţurilor de consum să atingă noi valori record în lunile următoare.

Inflaţia din cea mai mare economie a Europei a atins deja un nivel record de 8,8%, în contextul în care restrângerea livrărilor de combustibili fosili din Rusia, ca urmare a invadării Ucrainei şi impunerii de sancţiuni occidentale, a declanşat o explozie a preţurilor la energie.

Te-ar mai putea interesa și
Charles Michel: UE poate colabora cu statele din Asia Centrală în domeniul tehnologiilor climatice, problemelor energetice, securitate, transport şi turism
Charles Michel: UE poate colabora cu statele din Asia Centrală în domeniul tehnologiilor climatice, problemelor energetice, ...
Uniunea Europeană poate oferi "un parteneriat sincer" Asiei Centrale, a declarat vineri presedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită în această regiune aflată în atenţia......
Preț negativ la energie electrică, din nou, pe piața spot din România, sâmbătă
Preț negativ la energie electrică, din nou, pe piața spot din România, sâmbătă
Prețul energiei electrice tranzacționate vineri pe piața de la București cu livrare sâmbătă este din nou negativ, ...
Uzina VDL Nedcar din Olanda renunță la 1.800 de angajați în urma rezilierii contractului cu BMW
Uzina VDL Nedcar din Olanda renunță la 1.800 de angajați în urma rezilierii contractului cu BMW
Compania olandeză VDL Nedcar este forțată să renunțe la circa 1.800 de angajați ca urmare a pierderii contractului ...
SUA sunt pregătite să-și reducă arsenalul nuclear, dacă și Rusia face același lucru
SUA sunt pregătite să-și reducă arsenalul nuclear, dacă și Rusia face același lucru
Statele Unite sunt pregătite să respecte limitele privind numărul de focoase nucleare stabilite de Tratatul New START ...