1EUR = 4.8429 RON | Bucureşti 31 º

Companii

Preţurile producţiei industriale în zona euro au înregistrat o scădere peste aşteptări în aprilie

Preţurile producţiei industriale în zona euro au înregistrat o scădere peste aşteptări în luna aprilie, în condiţiile în care economia a fost paralizată în cea de a doua lună de carantină împotriva pandemiei de coronavirus, dar cu toate acestea şomajul a crescut foarte puţin, contrazicând cele mai pesimiste prognoze, conform datelor publicate miercuri de Eurostat, transmite Reuters, citată de Agerpres.

03 iun, 2020 | Agerpres

Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna aprilie 2020, comparativ cu luna martie 2020, o scădere de 1,9% în Uniunea Europeană (UE) şi un declin de 2% în zona euro. Statele membre unde preţurile producţiei industriale au înregistrat cele mai semnificative scăderi, de la o lună la alta, sunt: Lituania (minus 3,6%), Italia (minus 3,4%) şi Spania (minus 3%). În România, preţurile producţiei industriale au scăzut cu 1,6% în luna aprilie, după un declin de 1,1% în luna martie.

În ritm anual, preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 4,3% în UE şi un declin de 4,5% în zona euro. În România preţurile producţiei industriale au înregistrat o scădere de 1,1%, după un avans de 1% în martie.

Preţurile la producător sunt un factor important care influenţează inflaţia, pe care Banca Centrală Europeană vrea să o menţină sub, dar în apropiere, de 2% pe terme mediu. Orice modificare a preţurilor la porţile fabricilor se repercutează asupra costurilor finale pentru consumatori.

La fel de importantă pentru inflaţie, şi în consecinţă pentru politica monetară a BCE, este şi rata şomajului care arată direcţia în care evoluează cererea de consum şi în consecinţă creşterea sau scăderea presiunilor inflaţioniste.

Datele publicate miercuri de Eurostat arată că rata şomajului în zona euro a crescut în luna aprilie 2020 până la 7,3%, de la 7,1% în luna martie. Este vorba de o cifră sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care prognozau o creştere a ratei şomajului până la 8,2%.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata şomajului a urcat la 6,6% în luna aprilie, de la un nivel de 6,4% în martie. În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în luna aprilie se înregistrau în Cehia (2,1%), Polonia (2,9%) şi Olanda (3,4%) şi Polonia (3,3%). La polul opus, cea mai mare rată a şomajului a fost înregistrată în Spania (14,8%).

În România, datele Eurostat arată că rata şomajului a crescut de la 4,6% în luna martie 2020, până la 4,8% în luna aprilie 2020. 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO