Preţurile stau pe loc anul acesta. Cât costă vacanţa prelungită de Paşte

Ziua liberă de 1 Mai a fost legată de Sărbătoare de Paşte, iar turişii au mai mult timp la dispoziţie pentru o vacanţă în această perioadă, în special cei care doresc să călătorească în străinătate.
Andrada Ghira - vin, 22 mart. 2013, 22:02
Preţurile stau pe loc anul acesta. Cât costă vacanţa prelungită de Paşte

În mare parte, proprietarii de pensiuni din ţară vin cu aceleaşi preţuri pentru vacanţa de Paşte ca şi anul trecut. Iar, dacă pensiunile din judeţul Braşov şi Neamţ vor avea un grad de ocupare între 90 şi 100%, puteţi opta pentru cele din Maramureş şi Mărginimea Sibiului, unde gradul mediu de ocupare al pensiunilor este de aşteptat să fie între 60 şi 80%. Aici, cu siguranţă veţi mai găsi locuri de cazare dacă vă decideţi pe ultima sută de metri.

Nici preţurile excursiilor în străinătate nu s-au scumpit. Turiştii cu bani vor profita de vacanţa prelungită în străinătate şi vor avea mai mult timp la dispoziţie.

„S-au vândut pachete turistice şi pe intern, dar şi pe extern. Dar ca număr, cele mai vândute vacanţe sunt cele în străinătate. Vânzările vor creşte pe ambele segmente, iar preţurile stagnează. Pentru circuitul în Israel locurile au fost epuizate, dar mai avem locuri pe celelate circuite (n.r. Londra, Paris, Moscova, Sicilia)”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45.

Un pachet de patru nopţi cazare cu mic dejun la un hotel de trei stele la Viena, pentru perioada 2-6 mai, ce include transportul cu avionul, transferurile, dar şi un tur de oraş şi însoţitor român, costă 295 euro/persoană. Nu sunt incluse taxele de aeroport, care costă 125 de euro/persoană.

O excursie la Paris, în perioada 30 aprilie-6 mai, costă 550 de euro. Pachetul include tranport cu avionul, şase nopţi cazare cu mic dejun la un hotel de trei stele, transferuri, tur de oraş cu ghid local, croazieră pe Sena şi însoţitor român. Nu sunt incluse taxele de aeroport de 140 de euro/persoană.

Pentru cei cu dare de mână există şi pachete mai scumpe, spre destinaţii exotice, cum este Sri Lanka. Un pachet care include transportul cu avionul, transferuri, şapte nopţi de cazare la un hotel de cinci stele, cu demipensiune, tur de oraş Colombo şi însoţitor român, costă 1.095 de euro/persoană, la care se adaugă taxa de aeroport de 260 de euro/persoană. Ofertele se găsesc la agenţia Paralela 45.

Recent, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) estima că această vacanţă prelungită va favoriza vacanţele în străinătate, în detrimentul turismului intern, însă Burcea crede că pentru bugetari este mult mai uşor să aleagă o destinaţie internă, decât una externă.

Şi reprezentantul agenţiei de turism Christian Tour spune că preţurile pentru vacanţa de Paşte de acest an au fost menţinute la nivelul celor de anul trecut, iar pe anumite pachete s-au aplicat reduceri de până la 50%.

„Pentru vacanța de 1 Mai și Paște s-au vândut foarte bine destinații din Grecia, precum Olympic Beach, cu prețuri de la 120 euro/persoană, Paralia Katerini, cu prețuri de la 127 euro/persoană, dar și Paris, Viena și Spania, unde avem pachete turistice pentru Costa Brava (de la 415 euro/persoană), Mallorca (de la 399 euro/persoană) și Napoli (345 euro/persoană). Există foarte multe rezervări și pentru vacanțele în țară, pe Valea Prahovei (cu tarife de la 662 lei/persoană) și pe litoral, unde tarifele pornesc de la 140 lei/persoană pentru trei nopți de cazare cu mic dejun la Neptun, cererea fiind împărțită, așadar, între intern și extern. Am menținut prețurile de anul trecut pentru vacanțele de la începutul lunii mai, pe anumite pachete în Grecia avem acum reduceri de 40-50%, iar vânzările au crescut cu 15-20% față de perioada similară a anului trecut”, a declarata declarat pentru ECONOMICA.NET, Marius Berca, directorul operaţional al Christian Tour.

Aşteptări: grad de ocupare de 100% în pensiunile din judeţul Braşov

Pensiunile din staţiunile braşovene vor avea turişti cu carul şi anul acesta, iar proprietarii au venit cu  oferte la zi, tocmai din cauză ca vacanşa de 1 Mai a fost prelungită cu cea de Paşte. Astfel, ofertele sunt concepute pe zile, pentru ca turiştii să poată alege exact câte zile doresc să se cazeze. Şi aici, preţurile sunt la fel ca anul trecut, spun reprezentanţii ANTREC.

„Preţurile pornesc de la 250 la 400 de lei/zi/două persoane cu demipensiune, dar sunt oferite şi pachete de trei, patru şi cinci zile, şi sunt la fel ca anul trecut. Unii proprietari au mai şi redus preţurile, pentru că deja concurenţa este mare. Spre exemplu, sunt pensiuni care nu au mai avut de mult turişti. Până acum, estimăm că avem un grad de ocupare de 30-40%, dar ne aşteptăm la un grad de 100% pentru perioada Paştelui”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Daniela Terciu, reprezentantul ANTREC Braşov, care oferă turiştilor 3.000 de locuri de cazare în pensiunile din judeţ.

Dacă aţi pus ochii pe vreo ofertă în pensiunile din judeţul Braşov, ar fi bine să vă grăbiţi. Daniela Terciu mai spune că au fost foarte multe solicitări de cazare pentru sărbătorile de iarnă, venite din partea unor turişti întârziaţi, care au mai prins un loc de cazare.

Cât costă Paştele în pensiunile din Maramureş

Mulţi români lasă pe ultima sută de metri rezervarea unei vacanţe de Paşte. În pensiunile ANTREC din judeţul Maramureş, care oferă în jur de 1.000 de locuri de cazare, gradul de rezervare în acest moment este de 30%, însă reprezentanţii Asociaţiei spun că se aşteaptă un grad de ocupare de 70-80% pentru perioada Paştelui, nivel similar cu cel de anul trecut.

„Preţurile pornesc de la 60 de lei la 100-120 de lei/persoană/noapte cu mic dejun. În oferta unor pensiuni intră şi masa de Paşte, la alte pensiuni aceasta se va plăti separat, iar preţurile sunt de 200-250 de lei, în funcţie de ce se oferă. Eu lucrez de doi ani cu tariful 80 de lei/persoană/noapte”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Victoria Berbecaru, reprezentantul ANTREC Maramureş.

Gradul de ocupare va depinde însă şi de românii care au un loc de muncă stabil şi care îţi pun deoparte bani pentru o vacanţă de Paşte. Dacă românii sunt atenţi la acest capitol, la fel se poate spune şi despre turiştii străini. „Am primit telefoane de la turişti din Franţa, Marea Britanie şi SUA, şi, spre surprinderea mea, prima întrebare era cea legată de preţ, apoi cea legată de condiţiile oferite. Anul trecut nu se întâmpla acest lucur”, ne-a mai declarat Victoria Berbecaru. Un lucru e cert: turiştii întârziaţi vor găsi locuri de cazare în pensiunile din judeţul Maramureş, şi asta pentru că în ultimii ani numărul acestora a crescut, iar oferta s-a diversificat. 

Paşte all-inclusiv în judeţul Sibiu şi tarife normale de 1 Mai

La Sibiu, rezervările turiştilor în pensiuniele care fac parte din reţeaua ANTREC au depăşit aşteptările. Dacă anul trecut în perioada de Paşte, gradul de ocupare a fost de doar 50%, în acest moment, rezervările indică un grad de ocupare de 60%, cu mai bine de o lună înaintea Sărbătorilor.

„Preţurile încep de la 400 de lei/persoană, ce include cazare trei nopţi cu demipensiune şi masa de Paşte şi pot ajunge la 1.200 de lei/persoană pentru un pachet tot cu trei nopţi cazare, în regim all-inclusive, la o pensiune de patru margarete. Cu rezervările stăm mai bine decât anul trecut, iar turiştii aleg Tălmăcel, Răşinari, Gura Râului, Jina, Sibiel”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Dorin Beu, preşedintele ANTREC Sibiu.  În plus, cei care doresc să îţi prelungească şederea în pensiuni, beneficiază de tarifele normale pentru periaoda de 1 Mai.

Tradiţii şi mese îmbelşugate în pensiunile din Neamţ

Preţurile pentru ofertele Sărbători la pensiunile din judeţul Neamţ, care fac parte din reţeaua ANTREC, sunt la fel ca cele de anul trecut. „Proprietarii de pensiuni vin cu oferte care privesc tradiţiile pascale din această zonă, cum sunt mâncărurile tradiţionale, recunoscute, dar şi procedeul încondeierii ouălor. Preţurile au rămas la fel ca cele de anul trecut, şi diferă de la pensiune la pensiune, în funcţie de ce feră turiştilor. În plus, unele pensiuni au în ofertă şi pachete de trei, cinci zile. De obicei, gradul de ocupare aici în zonă este de 90% şi ne aşteptăm pentru acelaşi grad şi anul acesta”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Mişu Chiruc, preşedintele ANTREC Neamţ. Un pachet turistic ce include trei nopţi cazare, cu demipensiune şi masă festivă, costă 550 de lei/persoană.

Ce arată estimările pentru vacanţa de 1 Mai şi Paşte

Pentru acest an se estimează o creştere de pe partea de turism rural de aproxiamtiv 25% pentru perioada de 1 Mai-Paşte. „Ca tendinţe, pe lângă regiunile clasice, precum Bucovina, Bran-Moieciu, Mărginimea Sibiului sau Maramureş, se observă creşteri ale cererii pentru turismul rural din nordul Olteniei şi din judeţul Neamţ”, se arată într-un studiu recent realizat de markete.ro.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) estimează o creştere de până la 90.000 a numărului de turişti de 1 Mai şi o scădere până la 50.000 a celor de Paşte.  În total, ar urma să meargă în vacanţe în ţară, cumulat de 1 Mai şi Paşte, în jur de 140.000 de români, nivel inferior celor care au fost în staţiunile interne anul trecut de 1 Mai şi Paşte.

Cât costă Paştele pe litoralul românesc 

Turiştii care aleg litoralul românesc pentru vacanţa prelungită de Paşte au la dispoziţie mai multe oferte. Spre exemplu, la agenţia Eximtur, veţi găsi pachet de cinci nopţi cazare la un hotel de de două stele cu mic dejun, la preţul de 270 lei/persoană pentru perioada 30 aprilie – 6 mai. La hotel Delfinul de trei stele din Eforie Nord, preţul este de 72 de lei/persoană/zi cu mic dejun. Un pachet de cinci nopţi cazare cu mic dejun la hotelul Comandor de patru stele din Mamaia costă 720 de lei/persoană.

Cât costă Paştele în Bulgaria

Hotelierii bulgari s-au obişnuit deja ca românii să umple hotelurile de sărbători. Anul trecut, în luna aprilie, atunci când a fost Paştele, numărul turiştilor români a crescut de la 51.000 în luna mai, la 117.750. Preţurile mici la cazare, dar şi apropierea de România, au făcut ca turiştii români să se plaseze pe primul loc în ceea ce priveşte turiştii străini care au ales Bulgaria ca destinaţie de vacanţă.

„Pentru vacanţa de 1 Mai şi Paşte, cel mai bine se vând pachetele pentru Bulgaria, unde avem preţuri de la 10 euro pentru o noapte de cazare cu mic dejun. La cerere, putem asigura şi transportul cu autocarul, care costă 35 de euro/persoană dus-întors”, ne-a declarat reprezentantul agenţiei Europa Travel, care promovează vacanţe low-cost. 

La agenţia Perfect Tour veţi găsi oferte pentru Veliko Târnovo cu preţuri de la 153 euro/persoană pentru două nopţi de cazare la un hotel de patru stele, cu mic dejun şi prânz festiv de Paşte. La Paralela 45, găsiţi oferte pentru Paşte de la 150 de euro/persoană pentru cinci nopţi de cazare în cameră dublă la un hotel de patru stele din Albena, cu servicii ultra all-inclusive. Un pachet pentru trei nopţi cazare la un hotel de trei stele din Nicipurile de Aur, cu servicii all-inclusive costă 83 de euro/persoană.

 

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele sale facilităţi de export la nivel mondial, urmând să producă anual......
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...