Preţurile terenurilor agricole din România s-au dublat în ultimii ani

Preţurile terenurilor agricole din România sunt de 3 până la 7 ori mai reduse decât în majoritatea statelor europene, deşi s-au dublat în perioada 2007-2011, ajungând la o medie de 1.972 euro pe hectar, potrivit unui studiu al companiei DTZ Echinox, care estimează menţinerea trendului ascendent.
Economica.net - mar, 28 feb. 2012, 15:31
Preţurile terenurilor agricole din România s-au dublat în ultimii ani

În România, preţurile terenurilor agricole diferă foarte puternic între regiuni. În zonele de Nord-Est şi Sud-Est preţul mediu de vânzare a terenurilor agricole este de circa 1.500-1.600 de euro pe hectar, în timp ce în zonele de lângă Bucureşti ajunge la 2.200-2.700 euro pe hectar, se arată în cel mai recent studiu al companiei. DTZ estimează un avans al preţurilor în următorii trei ani până la aproape 3.000 de euro pe hectar.

Astfel, preţul mediu la nivel naţional era în 2011 de 1.972 de euro pe hectar, faţă de 927 de euro în 2007 şi 1.700 de euro în 2010.

România are 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane de hectare sunt folosite ca teren arabil. Cele mai recente studii arată că 6,8 milioane de hectare sunt neutilizate.

„Suprafaţa de teren disponibilă spre vânzare în prezent în România este estimată la 500.000 de hectare. În general, este aproape imposibil să găseşti parcele mari de teren de vânzare. Sunt disponibile foarte multe terenuri de 0,1-10 hectare rezultate din mai multe divizări, generaţii după generaţii. Suprafeţele mari sunt foarte rare. În aceste condiţii, este posibilă achiziţia unor suprafeţe mari de teren printr-un proces de consolidare a mai multor bucăţi sau prin cumpărarea unui teren deja comasat. În acest caz, ofertele sunr rare şi foarte scumpe”, se menţionează în raport.

Valoarea de piaţă a unei suprafeţe mari de teren este în general cu 50% mai mare decât cea a loturilor de dimensiuni mai mici.

„Comasarea terenurilor mici în loturi mai mari în scopul creşterii productivităţii şi a eficacităţii a devenit o oportunitate de afaceri pentru investitorii din domeniul agricol”, apreciază sursa citată.

În ceea ce priveşte terenul forestier, în România acesta are o suprafaţă de şase milioane de hectare (25% din aria ţării), din care circa patru milioane de hectare sunt deţinute de stat. În Europa, media terenurilor forestiere este de 32% din suprafaţa totală a ţării.

Preţul pădurilor din România este cuprins între 2.000 şi 5.000 de euro pe hectar, iar cel mai ieftin tip de lemn, cel pentru foc, este vândut în România cu circa 70 de euro pe metru cub.

În aceste condiţii, analiştii DTZ apreciază că investitorii sunt din ce în ce mai interesaţi de terenurile agricole din România, având în vedere că în celelalte ţări europene are loc o reaşezare a preţurilor pe acest segment.

Te-ar mai putea interesa și
Ambasada SUA: Românilor care li s-au eliberat anterior vize le pot reînnoi fără interviu
Ambasada SUA: Românilor care li s-au eliberat anterior vize le pot reînnoi fără interviu
Românii cărora li s-au eliberat anterior vize de intrare în Statele Unite ale Americii le pot reînnoi fără interviu, a transmis, joi, Ambasada SUA, relatează Agerpres....
Prima parcare securizată pentru camioane din sudul României a fost deschisă pe Centura Ploiești
Prima parcare securizată pentru camioane din sudul României a fost deschisă pe Centura Ploiești
Prima parcare sigură și securizată pentru camioane din sudul României a fost deschisă miercuri de către Caspy Europarking ...
Șeful Romgaz anunță că societatea va începe în următoarele luni săparea de noi sonde în zăcământul de la Caragele
Șeful Romgaz anunță că societatea va începe în următoarele luni săparea de noi sonde în zăcământul de la Caragele
Romgaz va continua încă doi ani investiţiile la zăcământul de la Caragele, unde va începe în următoarele luni săparea ...
NEPI Rockcastle a inagurat cel mai nou bulevard al Craiovei, care va facilita traficul în zona noului centru comercial pe care-l va deschide pe 5 octombrie
NEPI Rockcastle a inagurat cel mai nou bulevard al Craiovei, care va facilita traficul în zona noului centru comercial pe ...
Compania NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor și dezvoltator de centre comerciale din Europa Centrală și de Est, a ...