Preţurile testelor rapide antigen pentru noul coronavirus, vândute online, cuprinse între 30 de lei şi 68 de lei

Prețul unui test rapid antigen SARS-CoV-2, pentru autotestare, vândut online în România, variază între 30 lei și 68 lei, situându-se la un nivel comparabil cu prețurile practicate în mai multe țări europene, arată o analiză a Consiliului Concurenței.
Economica.net - lun, 25 ian. 2021, 10:20
Preţurile testelor rapide antigen pentru noul coronavirus, vândute online, cuprinse între 30 de lei şi 68 de lei

Testul antigen este cel mai nou tip de testare și, în acest moment, este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul imunitar o recunoaște. Testele rapide antigen SARS-CoV-2 pentru autotestare sunt introduse pe piață cu implicarea unui organism care evaluează conformitatea acestor produse.

Iată care sunt concluziile analizei Consiliului Concurenţei despre acest subiect: 

Persoanele fizice pot achiziționa online truse (kit-uri) care conțin 2, 5, 20 sau 25 de teste rapide.

Astfel, în funcție de platforma online de pe care este achiziționată, o trusă care conține 2 teste rapide poate costa între 80 lei și 136 lei, iar cea cu 5 teste între 158 lei și 209 lei.

În ceea ce privește trusele cu câte 20 de teste rapide pentru detectarea COVID 19, prețurile acestora variază între 600 lei și 1.000 lei.

Testele rapide antigen SARS-CoV-2 se comercializează la prețuri similare și în alte state europene. De exemplu, în Germania un kit cu 20 de teste costă între 170 euro (827,9 lei) și 190 euro (925 lei), în Franța între 132 euro (642,8 lei) și 142 euro (691,54 lei), în Italia -224 euro (1090,8 lei), în Austria 115 euro (560 lei), în timp ce în Polonia costă 132 euro (circa 643 lei).

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă utilizarea testelor antigenice rapide, în particular, atunci când testele RT-PCR sunt temporar indisponibile. De asemenea, OMS recomandă, folosirea testelor rapide care îndeplinesc anumite cerințe: performanță, respectiv sensibilitate > 80% și specificitate > 97%. Cea mai mare parte a testelor antigenice rapide disponibile în prezent indică o sensibilitate mai mică decât testele RT-PCR.

Testele rapide pentru identificarea anticorpilor SARS-CoV-2, IgG/IgM se vând online cu un preţ mediu de 39,21 lei. Prețul unui kit care conține 25 de teste variază între 401 lei si 1.100 lei.

Anticorpii IgG indică dacă o persoană a avut COVID-19 și a dezvoltat anticorpi. Anticorpii IgG apar în organism mai târziu și se mențin pe o perioadă mai mare de timp.

Detectarea anticorpilor de tip IgM permite evidențierea infecțiilor acute, dar ar trebui confirmate cu teste RT-PCR.

 

Ce spune Agenţia Naţională a Medicamentului despre testele antigen

Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi, în acest moment, este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaşte.
Testul antigen poate indica infecţia în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecţia este activă.
Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat.
Art. 15 din Hotarârea de Guvern nr. 798 / 2003 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro reglementează că în cazul acestor teste, în scopul aplicării marcajului CE, producătorul trebuie să urmeze procedura menţionată în anexa nr. 3 şi să emită declaraţia de conformitate CE înainte de introducerea pe piaţă a dispozitivelor.
Produsele sunt introduse pe piață în baza declarației de conformitate dată de producător.
În spaţiul media au apărut recomandări pentru utilizarea inviduală a acestor teste. Menţionăm că aceste proceduri trebuie făcute doar de persoanele care au experienţă în domeniul medical!
Atragem atenția că aceste teste nu sunt de autotestare. Testele rapide pentru autotestare au un alt regim de introducere pe piață, cu implicarea unui organism notificat care evaluează conformitatea acestor produse. Detalii, la acest link. 

Te-ar mai putea interesa și
Listare Premier Energy – Şeful companiei spune că România poate deveni un hub energetic. „Este important să fim pe BVB”
Listare Premier Energy – Şeful companiei spune că România poate deveni un hub energetic. „Este important să ...
România poate deveni un hub energetic, aşa că pentru noi este important să fim pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi să avem replică la nivel internaţional, a declarat miercuri Petr Stohr,......
Ryanair a obținut anularea ajutorului de restructurare de 321 de milioane de euro acordat companiei germane Condor
Ryanair a obținut anularea ajutorului de restructurare de 321 de milioane de euro acordat companiei germane Condor
Tribunalul Uniunii Europene anulează decizia Comisiei Europene care a aprobat ajutorul de restructurare pentru compania ...
Alerion începe producția la două noi centrale fotovoltaice și trece de 100 MW capacitate instalată totală în România
Alerion începe producția la două noi centrale fotovoltaice și trece de 100 MW capacitate instalată totală în România
Alerion a anunțat finalizarea a două noi centrale fotovoltaice în România, la care a și început producția.
Europarlamentare 2024 – Ghid. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene
Europarlamentare 2024 – Ghid. Tot ce trebuie să ştii despre alegerile europene
În perioada 6 - 9 iunie, peste 400 de milioane de alegători din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor vota un ...