1EUR = 4.8074 RON | Bucureşti 12 º

Companii

Cu Morgan Stanley printre acţionari şi cu garanţia Eximbank se iese mai uşor din insolvenţă

Acţionarii producătorului cabluri din de fibră optică Romcab Tg Mureş (MCAB)  au aprobat contractarea unui credit pe termen scurt de 1,8 milioane de euro, garantat de Eximbank, Banca de Export Import a României. Marea bancă de investiţi americană Morgan Stanley are încă peste 22% din acţiunile MCAB. Nume celebre din mediul de afaceri românesc sunt implicate de asemeni în afacerea Romcab.

26 ian, 2013 | | ECONOMICA.net

Romcab Tg. Mureş (MCAB) este una dintre firmele care s-au salvat de criză prin reorganizare judiciară, în 2010.

Un an mai târziu, profitul net creştea de peste 4 ori, până la 4,18 milioane de lei, câştig obţinut din afaceri de aproape 173 de milioane de lei.  Pentru 2012 cifra de afaceri este estimată la aproape dublu, potrivit principalului acţionar omul de afaceri Zoltan Prosszer, citat de ZF.ro.

Firma este controlată de omul de afaceri Zoltan Prosszer, prin Sadalbari SRL, care are  69% din acţiunile MCAB.

Morgan Stanley a rămas prizoniera propriilor intenţii de expansiune în România din anul 2007, când a cumpărat o firmă de brokeraj HTI, de la unul dintre cei mai influenţi brokeri de pe piaţă, Daniel Ţepeş.

Ţepeş a răscumpărat HTI de la americani, dar nu înainte să-i fi convins să cumpere şi pachetul de la Romcab Tg. Mureş (MCAB) şi un pachet de acţiuni ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În 2010 americanii nu reuşeau să ia nici jumătate din cât dăduseră (peste 5 milioane de euro) pentru 2,7% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acum, Morgan Stanley Internaţional vinde puţin câte puţin din pachetul de la Romcab.

Printre administratorii Romcab se regăsesc fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu (care şi-a înlocuit astă toamnă fiul) şi alţi câte va personalităţi influente din mediul de afaceri românesc: Anca Ioan, fosta şefă a Ţiriac Holding, Roberto Musneci, partener şi co-fondator al firmei de consultanţă Şerban Musneci şi Asociaţii şi Gabriel Biriş, cofondator al firmei de avocatură Biriş Goran.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO