Prima bancă de sânge, plasmă umană şi celule stem din România se face în 35 de ani şi costă peste 800 de milioane de lei

Economica.net
04 11. 2019
sange_7685948543_38978400

În baza acestui studiu de fundamentare, Comisia Națională de Strategie și Prognoză va atribui contractul de parteneriat public-privat.

  • Partener public urmează să fie Ministerul Sănătății, prin Compania Națională Unifarm SA.
  • Partenerul privat va suporta costurile proiectului, mai precis costurile eferente lucrărilor de construcție și dotării cu echipamente, dar și costurile aferente activității de operare și întreținere curentă.

Înființarea unei bănci naționale de sânge, plasmă umană și celule stem va conduce la scăderea semnificativă a costurilor suportate de CNAS pentru decontarea unor tratamente care sunt efectuate în străinătate, în prezent.
Prin înființarea unei bănci naționale de sânge, plasmă umană și celule stem se vor moderniza 10 centre teritoriale de transfuzii sangvine pentru a crește capacitatea de colectare. În acest fel, se vor asigura cantitățile necesare de sânge şi utilizarea eficientă a sângelui, prin implementarea sistemului modern de management al sângelui.

Banca națională de sânge, plasmă umană și celule stem va fi alcătuită din:

  • fabrica de procesare a plasmei umane care reprezintă 70% din valoarea totală a investiției, respectiv 594 milioane lei, fără TVA, adică contravaloarea lucrărilor de construcții și a echipamentelor și dotărilor;
  • laboratorul și depozitul central al băncii care reprezintă 12% din valoarea totală a investiției, respectiv 106 milioane lei, fără TVA. Banii vor fi investiţi în construcţia laboratorului şi a depozitului central al băncii, în echipamentele şi dotările necesare funcţionării acestora.
  • centrele de transfuzii, cele de colectare plasmă și centrele de colectare celule stem și măduvă osoasă, a căror modernizare implică investiții de 63 milioane lei, fără TVA, adică 7% din valoarea totală a investiției.
  • transferul de tehnologie – licențe de producție, patente, atestate și certificări – care reprezintă 11% din valoarea totală a investiției.