Prima Casă: Alţi 5.000 de români pot accesa credite prin majorarea plafonului alocat programului

Economica.net
23 10. 2014
buying_house1_91996900

PRIMA CASA În această perioadă, programul ‘Prima Casă’ a cunoscut o creştere peste aşteptări a numărului de solicitări, mai multe bănci partenere raportând epuizarea plafonului alocat, chiar şi în urma suplimentării acordate în luna septembrie a acestui an, cu 500 de milioane de lei.

Pentru a răspunde cererilor potenţialilor beneficiari, Guvernul a aprobat, în data de 21 octombrie 2014, Hotărârea pentru completarea art. 3 din anexa nr. 1 a HG 717/ 2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului ‘Prima casă’. Conform Hotărârii de Guvern, plafonul disponibil până la 31 decembrie 2014 pentru emiterea de garanţii în cadrul programului se majorează cu 400,5 milioane de lei.

‘Solicitările de garantare ce au determinat majorarea plafonului programului ‘Prima Casă’ cu încă 400,5 milioane de lei, reprezintă recunoaşterea succesului acestui program cu mecanism simplu, precum şi impactul economic şi social pe care acesta continuă să îl genereze în rândul românilor. Pentru instituţia noastră, gestionarea unui volum mare de contracte şi de noi solicitări de garantare constituie o validare a capacităţii instituţionale şi a experienţei acumulate în a derula eficient şi transparent programe guvernamentale de largă adresabilitate, ceea ce ne încurajează să pornim cu încredere în derularea programului ‘Prima Maşină”, spune Silvia Ciornei, preşedinte-director general al FNGCIMM.

FNGCIMM a acordat aproximativ 126.200 de garanţii, contracte încheiate în perioada 2009-2014, valoarea finanţărilor susţinute fiind de circa 4,8 miliarde euro. De la începutul anului 2014 şi până în prezent, numărul de garanţii acordate în cadrul programului ‘Prima Casă’ este, conform FNGCIMM, de aproximativ 20.500, cu un număr de finanţări accesate în valoare de circa 736 milioane euro.

În topul pe judeţe, în funcţie de numărul de solicitări primite, se găsesc: Bucureşti, cu 23,5% din total, judeţul Ilfov, cu 13,6%, judeţul Cluj, cu 7,1%, judeţul Timiş, cu 5,5%, şi, apoi, judeţele Constanţa, Braşov, Sibiu şi Iaşi, cu procentaje cuprinse între 3-5 %.

Garanţia FNGCIMM este de maximum 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane de euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de finanţator.