E oficial – Programul Prima Casă continuă şi în 2013

Guvernul a decis ca programul "Prima casă" să continue şi anul viitor, dar cu garanţii emise în limita diferenţei rămase neutilizate din plafonul alocat pentru acest an, fără vreo prevedere legată de stabilirea la acest moment a unui plafon suplimentar de garanţii.
Economica.net - mar, 18 dec. 2012, 17:14
E oficial - Programul Prima Casă continuă şi în 2013

Guvernul informează că a adoptat, marţi, o hotărâre care reglementează un set de măsuri menite să asigure derularea programului fără sincope, creându-se „premisele” utilizării integrale a plafonului alocat pe anul 2012 și stabilirea unui plafon suplimentar pentru anul viitor.

„Pentru a se asigura continuarea programului în condiții optime, se propune ca în anul 2013 să se poată emite garanții cu încadrarea în limita diferenței rămase neutilizate din plafonul alocat pentru 2012”, transmite Guvernul.

Sursa citată nu adaugă nicio menţiune privind cuantumul unui eventual plafon suplimentar de garanţii pentru anul viitor.

În proiectul de act normativ prezentat săptămâna trecută de Ministerul Finanţelor era propus ca finanţatorii care au beneficiat de alocări din plafonul aferent acestui an să fie autorizaţi pentru anul viitor să utilizeze integral diferenţele din sumele alocate şi neangajate până la data de 31 decembrie 2012, suma reprezentând diferența rămasă neutilizată urmând să fie anunţată până la 15 ianuarie 2013.

În acelaşi proiect se propunea însă pentru anul viitor alocarea unui plafon suplimentar al garanţiilor care pot fi emise, de 200 milioane euro, care să permită continuarea programului până la cel puţin mijlocul anului 2013, în condiţiile actuale.

Ministerul Finanţelor argumenta că, dacă hotărârea va fi aprobată, băncile vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat după ce au epuizat sumele anterioare, „evitându-se astfel instalarea panicii” provocate de oprirea creditării persoanelor fizice care au întreprins demersuri şi au efectuat cheltuieli pentru a intra în program, respectiv au semnat antecontracte de vânzare cu termene stricte de perfectare a contractelor de vânzare-cumpărare.

Guvernul nu face însă nicio referire la un astfel de plafon suplimentar.

Persoanele care au cumpărat casă, dar nu de la dezvoltator imobiliar, pot apela iar la Prima Casă

Persoanele care au achiziţionat o locuinţă de la un alt vânzător decât un dezvoltator imobiliar şi doresc să cumpere o altă casă vor avea posibilitatea să apeleze pentru a doua oară la programul „Prima Casă”, în baza unei ordonanţe de urgenţă adoptată, marţi, de Guvern.

Guvernul argumentează decizia prin faptul că actul normativ urmărește asigurarea unui tratament egal pentru beneficiarii care au achiziționat o locuință de la un dezvoltator imobiliar ce poate oferi la schimb o altă locuință corespunzătoare calitativ, în raport cu cei care au achiziționat locuința de la o persoană fizică, care nu are această posibilitate.

„Întrucât persoanele fizice, care au achiziționat locuințe de la un alt vânzător decât un dezvoltator imobiliar, nu pot beneficia de înlocuirea locuinței, se reglementează posibilitatea acestora de a accesa programul pentru a doua oară, achiziționând o altă locuință, urmând ca aspectele tehnice să fie detaliate la nivelul normelor de implementare”, arată Executivul.

Potrivit Guvernului, întrucât Codul civil reglementează în mod expres garanția vânzătorului pentru viciile bunului vândut, garanție care se aplică și în cazul locuințelor, este necesară modificarea legislației în vigoare în sensul de a permite novarea obiectului contractului de garantare, cu condiția ca valoarea locuinței dobândite de către beneficiar în urma novației să fie cel puțin egală cu valoarea creditului contractat, la care se adaugă valoarea avansului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...