Împrumutul „Prima Casă” în lei, mai scump decât creditul ipotecar standard

Băncile nu se arată prea interesate de programul Prima Casă, varianta în lei. Deşi în scădere, dobânzile rămân ridicate şi sunt mai mari chiar şi decât cele din ofertele standard, în ciuda faptului că Prima Casă e pe jumătate garantată de către stat.
Mihai Banita - vin, 16 mart. 2012, 05:52
Împrumutul

Creditele ipotecare în lei s-au ieftinit în ultima vreme, după ce Banca Naţională a scăzut dobânda cheie şi dobânzile interbancare au luat-o în jos. Acestea sunt însă încă substanţial mai scumpe faţă de cele în euro.

Datele furnizate de FinZoom.ro arată că media dobânzilor anuale efective la creditele ipotecare în lei era de 9,88% în februarie, în scădere cu 0,44 pp faţă de ianuarie, în timp ce pentru creditele în euro media este la 7,32%, cu 0,2 pp mai mică decât în ianuarie.

Un indicator mai bun este însă cel al celei mai bune oferte, unde aveam în februarie DAE de 8,26% la lei şi 5,77% la euro. Între timp, băncile au venit cu oferte mai bune: 7,34% pentru un credit ipotecar în lei şi 5,32% pentru unul în euro.

De remarcat este faptul că băncile nu prea sunt interesate să vândă Prima Casă în lei şi cer dobânzi mari. Cea mai mică DAE pentru un credit în lei prin programul Prima Casă este de 7,96% (Robor 3M + 2,5 pp, comision de gestiune de 0,25% pe an) şi vine de la BCR.

La un credit de 57.000 de euro (248.235 de lei la un curs BNR de 4,355 lei/euro) pe 30 de ani, rata lunară este de 1.722 de lei. Suma totală ce urmează să fie rambursată la sfârşitul creditului este 632.764 de lei.

ING Bank vine cu o ofertă mai bună, fără să apeleze la programul garantat pe jumătate de statul român: DAE de 7,34% (Robor 3M + 1,5 pp, comision de administrare lunar aplicat la soldul iniţial de 0,03%). La acelaşi credit de mai sus, rata lunară este de 1.651 de lei. La sfârşitul perioadei de creditare, clientul ar urma să dea băncii un total de 597.290 de lei, cu 35.474 de lei mai puţin decât în cazul creditului similar de la BCR din programul Prima Casă.

Impedimentul este însă avansul cerut de bancă. Dacă în cazul Prima Casă băncile cer un avans care porneşte de la 5%, în cazul creditului de la ING, clientul trebuie să achite din fonduri proprii cel puţin 15% din valoarea imobilului, asta pentru clienţii care se încadrează în grupa de risc cea mai scăzută. Altfel, avansul se situează undeva la 20-25% din valoarea casei cumpărate.

În cazul creditelor în euro, cele mai mici dobânzi se solicită pentru creditul Prima Casă de la BRD: DAE de 5,32%. Rata lunară este de 304 euro în acest caz, sau 1.324 de lei, cu 398 de lei mai mică decât la creditul Prima Casă în lei de la BCR, şi cu 327 de lei mai mică decât în cazul creditului de la ING. Venitul necesat pentru a obţine acest credit este şi el mai mic decât la corespondentul în lei – 3.100 de lei pe lună.

La finalul creditului, clientul ar urma să ramburseze băncii 112.048 de euro sau 487.970 de lei, sumă mult mai mică decât în cazul unui credit în lei.

Calculele privind ratele lunare şi suma totală rambursabilă sunt pur orientative, pentru că dobânzile variază în timp, iar la creditele în euro intervine şi problema cursului de schimb.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...