Prima fabrica deschisă de omul de afaceri Dorel Goia în Serbia a contribuit la creşterea cu 53% a exporturilor TeraSteel

De la Astral Telecom şi Banca Transilvania în anii '90, Dorel Goia a ajuns acum să fie acţionar principal al grupului TeraPlast, cel mai mare producător de materiale de construcții cu capital românesc. În 2018, grupul de la Bistriţa şi-a dublat veniturile, până la 804 milioane de lei. O contribuţie importantă o are şi TeraSteel Serbia, compania fiind primul producător cu capital românesc care şi-a deschis fabrică în străinătate, după 1990. La un an de funcţionare, noua fabrică a ajuns să crească exporturile totale ale companiei cu peste 50% în 25 de ţări. TeraSteel (Serbia şi România) a avut venituri de 262 de milioane de lei, mai mult de un sfert din veniturile totale ale grupului.
Gabriela Ţinteanu - mar, 30 iul. 2019, 18:58
Prima fabrica deschisă de omul de afaceri Dorel Goia în Serbia a contribuit la creşterea cu 53% a exporturilor TeraSteel

Fostul profesor de istorie Dorel Goia a înfiinţat, împreună cu alţi afacerişti clujeni, „Astral Telecom”, companie din domeniul televiziunii prin cablu, telefoniei şi internetului, cumpărată apoi de UPC. El a investit, alături de Horia Ciorcilă, fondatorul și președintele Băncii Transilvania, și în afacerea Maestro Industries, cumpărată de Caroli Foods. După anii 2000, afacerile clujeanului s-au extins şi la Bistriţa Năsăud, unde printre alte achiziţii a ajuns şi la TeraPlast. Goia a extins și consolidat Grupul TeraPlast în mod constant, prin achiziții și investiții.

Anul 2018, a fost unul de excepţie pentru grupul TeraPlast, care aproape şi-a dublat cifra de afaceri, până la 804 milioane de lei. Rezultatul este datorat mai ales avansului luat de divizia Steel, susținută de extinderea pe piața din Serbia. TeraSteel a început producția de panouri termoizolante în 2007, fiind prima companie cu capital românesc care producea panouri sandwich pe o linie continuă, în țară. Compania s-a dezvoltat de-a lungul anilor și a ajuns un furnizor important pe piața regională pe care activează, o proporție semnificativă din producția anuală mergând la export.

Serbia? Salarii mai mici, forţă de muncă mai mare pe zona de angajaţi necalificaţi, nu şi pe specialişti

După doi ani de analize şi tatonări, TeraSteel ajunge la concluzia că o piață apropiată de România, atât geografic, cât și din punct de vedere legislativ, dar care să asigure și accesul rapid către sudul Balcanilor este indicată pentru construcţia unei noi fabrici. „Serbia este una dintre cele mai mari piețe de desfacere pentru noi, alături de Ungaria și Bulgaria. Fabrica din Leskovac a fost inaugurată în 11 octombrie 2017 și este prima unitate de producție cu capital privat românesc inaugurată în străinătate după 1990. În urma rezultatelor, după primul an de activitate, putem numi TeraSteel Serbia o poveste de succes în Grupul TeraPlast”, ne-a declarat Cosmin Pătroiu, director general TeraSteel.

La decizia de a deschide fabrica din Serbia a contribuit şi costul mai redus cu forţa de muncă, dar şi similitudinile dintre cele două pieţe. Serbia se confruntă cu o rată mare a șomajului în comparație cu România. În primul trimestru din 2019 rata șomajului a fost de 12,1%. „În ceea ce privește salariile, în ultimul an a avut loc o majorare a salariului mediu, de la 320 de euro, la 460 de euro anul acesta. Costurile cu forța de muncă sunt și în Serbia în creștere cu peste 10% anual, deși nu atât de accelerat ca în România”, precizează directorul TeraSteel.

Aşa cum precizează acesta, disponibilitatea angajaţilor pentru pozițiile necalificate și semicalificate este la un nivel foarte mare, o disponibilitate care în România nu s-a mai văzut de 10 ani. „În ce privește specialiștii și pozițiile manageriale, situația se schimbă: dificultatea de a găsi oameni buni, calificați, cu experiență și aptitudini de leadership este la fel de mare ca oriunde în Europa”, spune Pătroiu.

Investiţii de 6 milioane de euro pentru o producţie de 2,2 milioane de metri pătraţi de panouri pe an

„În Serbia am găsit un mediu de afaceri prietenos, nu există diferențe majore față de România. Piața muncii din Serbia este una cu un puternic backgound industrial, ceea ce a facilitat identificarea forței de muncă potrivite. Investiția în Serbia depășește în acest moment 6 milioane de euro, pentru o capacitate de producție similară cu cea din România – de 2,2 milioane de metri pătrați de panouri anual – și un portofoliu de produse compus din tablă cutată autoportantă, panouri sandwich cu spumă poliuretanică (PUR și PIR) și vată minerală”, povesteşte Cosmin Pătroiu.

Acesta precizează că know-how-ul, tehnologia și furnizorii cu care firma din România avea relații comerciale stabile și de lungă durată, au fost elementele de bază în deschiderea TeraSteel Serbia. În aceste condiții, TeraSteel și-a consolidat poziția de partener strategic în regiune.

Rezultatele nu au întârziat să apară. TeraSteel România și Serbia au înregistrat anul trecut vânzări de 262 de milioane de lei și o creștere de peste 53% a exporturilor ca urmare a extinderii către piața din sudul Balcanilor. În prezent, produsele marca TeraSteel ajung în 25 de țări europene. Creșteri de două cifre s-au înregistrat pe toate categoriile de produse în 2018: volumul vânzărilor de panouri sandwich a crescut cu peste 54% față de 2017, cel de profile zincate cu 25%, iar cel al soluțiilor la cheie sub forma de hale industriale, spații logistice sau de depozitare cu peste 15%, valoric.

Despre viitor, Cosmin Pătroiu declară: „Prin prezența în Serbia ne-am consolidat poziția pe piețele din regiune, iar în 2019 ne propunem să continuăm această expansiune a rețelei de distribuție și a cotei de piață în Europa Centrală și de Est, în contextul în care oferim un portofoliu complet de închideri: panouri sandwich cu spumă poliuretanică și vată minerală, structuri metalice și tablă cutată. De asemenea, vom dezvolta și mai mult conceptul de hale la cheie. Totodată, vom continua dezvoltarea produselor pe care le oferim, în linie cu trendurile pieței internaționale și cu nevoile clienților noștri, care se orientează tot mai mult spre eficiență energetică și sustenabilitate”.

Peste un sfert din veniturile TeraPlast provin de la una din membrele grupului, Tera Steel, ajutată şi de fabrica din Serbia

Rezultatele vin ca urmare a integrării, pe parcursul anului 2018, a unor noi business-uri, a dezvoltării gamei de produse și a investițiilor constante în liniile de producție, proiecte care fac parte din strategia Grupului TeraPlast pe termen lung.

„Anul 2018 continuă proiectele de dezvoltare şi confirmă succesul strategiei Grupului TeraPlast din ultimii ani. Am reușit, prin investiții susţinute, să ne consolidăm poziția pe piața din regiune, dezvoltându-ne toate ariile de activitate. Atât Divizia Steel, cât şi Mase Plastice, au înregistrat creşteri de două cifre. În 2018 am finalizat investiţia în secţia de reciclare PVC rigid, ceea ce plasează compania pe primul loc în România şi în top 10 reciclatori europeni, după capacitatea de producție. Prin proiectele de investiții prin schemele de ajutor de stat, în valoare de 15 milioane de euro, am pus bazele dezvoltării pe termen mediu a Grupului”, a declarat Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast.

Grupul TeraPlast este cel mai mare producător de materiale de construcții, cu capital românesc. Portofoliul de produse al grupului este structurat pe șase linii de business: instalații & amenajări, profile tâmplărie, granule, panouri termoizolante, fereste & uși și țiglă metalică (prin brandul Wetterbest).

Cel mai mare acţionar al TeraPlast este Dorel Goia. O altă companie din domeniul construcțiilor la care el este acționar e ACI Cluj. Goia este cotat cu o avere de 55 de milioane de euro în Top Capital. El este şi acţionar unic al lanţului La Casa (panificaţie şi restaurante) şi are deţineri pe piaţa de capital şi investiţii imobiliare. Un fond de investiţii britanic a cumpărat anul trecut clădirea Maestro, construită tot de Goia și Ciorcilă.

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului de digitalizare, anunță un comunicat de presă. Producătorul de......
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență ...
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...