Prima licitaţie electronică de masă lemnoasă din România a avut loc la Suceava – Asociaţia Forestierilor din România

Economica.net
04 05. 2020
lemn_44703800

„În ultimele două luni, de când luptăm zi de zi pentru a munci, s-au întâmplat şi foarte multe lucruri bune. Tehnologia este tot mai prezentă în activitatea noastră zilnică şi cu ajutorul acesteia ne putem uşura munca. Prin utilizarea tehnologiei se fac paşi importanţi în a asigura transparenţa activităţilor din economia forestieră şi din orice altă ramură de activitate. Transparenţa ne ajută pe mai multe fronturi: în primul rând, ajută piaţa să devină mai eficientă, în al doilea rând, îmbunătăţeşte încrederea în sistem a tuturor actorilor implicaţi, iar în al treilea rând, asigură un tratament echitabil operatorilor economici, ceea ce înlătură suspiciunile (…) Următorului pas, oarecum previzibil, folosind digitizarea pentru a asigura transparenţa, silvicultura şi exploatarea forestieră dezvoltă sisteme de valorificare online a lemnului şi de prezentare publică a rezultatelor, cel puţin, pentru pădurile aflate în proprietatea publică a statului”, susţin forestierii.

ASFOR subliniază că, recent, la Suceava, a avut loc, în premieră, o licitaţie electronică de masă lemnoasă din România şi publicarea rezultatelor licitaţiei „Este o dovadă clară prin care arătăm că putem găsi soluţii pentru a munci, atunci când toţi ne implicăm pentru a colabora. Un act de o transparenţă totală – nu avem nimic de ascuns. Este ceva normal pentru o licitaţie publică, mai ales când este vorba despre valorificarea unui bun al statului român”, precizează ASFOR, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, exploatarea şi transportul lemnului este cea mai transparentă activitate din România, în sensul că, în orice moment, orice deţinător de dispozitiv se poate conecta la internet poate verifica oricare dintre transporturile de lemn care circulă pe drumurile publice pe portalul www.inspectorulpadurii.ro.

„Mai sunt multe de făcut, însă doar prin transparenţă şi comunicare autentică putem reuşi. „Nu avem nimic de ascuns !” nu sunt cuvinte goale pentru ASFOR – vom continua să participăm la materializarea altor iniţiative de acest gen. Încurajăm dialogul şi suntem conştienţi că doar împreună vom reuşi să revitalizăm economia forestieră. ASFOR, în colaborare cu RNP Romsilva, asigură transparenţa procedurilor de licitaţie, prin desemnarea de delegaţi, conform prevederilor legale, care să asiste la procedurile de licitaţie. Prin acest demers se respectă restricţiile impuse prin ordonanţele militare prevenindu-se astfel răspândirea coronavirusului. Este o perioadă mai dificilă, însă doar prin colaborare şi înţelegere o putem depăşi”, notează Asociaţia.

Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR este organizaţia patronală şi profesională a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului – ce reprezintă, promovează, susţine şi apără interesele economice, juridice şi sociale ale membrilor săi în plan naţional şi internaţionale.