Prima maşină 2014: Plafon de 50 de milioane de lei, credit garantat 50% de stat, avans 5-10%

Programul "Prima Maşină" va avea un plafon total al garanţiilor de 50 de milioane de lei în acest an, suficient pentru a oferi garaţii pentru achiziţionarea a circa 1.700 de maşini noi. Beneficiarul finanţării nu are voie să înstrăineze autoturismul pe toată durata de valabilitate a garanţiei şi are obligaţia de a asigura maşina printr-o poliţă FULL CASCO, cu constituirea unei ipoteci mobiliare asupra drepturilor derivând din poliţa de asigurare în favoarea statului român, reprezentat de MFP, şi a finanţatorului.
Economica.net - vin, 31 oct. 2014, 19:06
Prima maşină 2014: Plafon de 50 de milioane de lei, credit garantat 50% de stat, avans 5-10%

Prin programul guvernamental de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, statul va garanta 50% din valoarea creditului pentru achiziţionarea unei maşini cu preţul de până la 50.000 lei fără TVA (62.000 lei cu TVA 24%).

Astfel, plafonul garanţiilor pentru ultimele două luni din acest an a fost fixat la 50 de milioane de lei.

Pentru persoanele cu vârsta între 18-35 de ani (inclusiv) la data aprobării creditului, avansul necesar este de minimum 5%, iar finanţarea (exclusiv dobânzi, comisioane bancare şi alte sume datorate conform contractului de credit) va acoperi maximum 95% din preţul autoturismului. Din finanţarea acordată, 50% va reprezenta garanţia statului, potrivit proiectului normelor de implementare a programului, postat vineri pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Persoanele cu vârsta de peste 36 de ani (inclusiv) la data aprobării creditului vor trebui să plătească avans de minimum 10% din valoarea autoturismului, iar statul va garanta 40% din valoarea creditului obţinut.

Pentru a beneficia de garanţia acordată de stat prin Prima Maşină, persoanele fizice trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, printre care:

– Să facă dovada, cu declaraţia pe proprie răspundere şi cu copia facturii proforma emise de vânzător, că autoturismul care se achiziţionează în cadrul programului este nou, este produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import, îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, este achiziţionat de la o persoană juridică care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor şi are un preţ de achiziţie care nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA.

– Să dispună de un avans de minimum 5% (pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani), respectiv 10% (pentru persoanele cu vârsta de peste 36 de ani) din preţul de achiziţie în cazul finanţărilor garantate, care acoperă diferenţa dintre preţul de achiziţie a autoturismului nou, rezultat din factura proforma, şi finanţarea garantată;

– Să nu înstrăineze autoturismul nou achiziţionat în cadrul Programului pe toată durata de valabilitate a garanţiei;

– Să asigure autoturismul nou achiziţionat din finanţarea garantată, printr-o poliţă de asigurare de tip FULL CASCO fără franşiză, care va acoperi cel puţin riscurile totale şi parţiale de furt şi daună; beneficiarul acceptă constituirea unei ipoteci mobiliare asupra drepturilor derivând din poliţa de asigurare în favoarea statului român, reprezentat de MFP, şi a finanţatorului, proporţional cu procentul de garantare, pe toată durata finanţării garantate. 

Costul total al creditului acordat în programul Prima Maşină se compune din rata dobânzii ROBOR la 6 luni plus maximum 3% pe an, marjă care include şi nivelul total al comisioanelor percepute de bancă în toate etapele creditării. Marja nu include comisionul de administrare datorat FNGCIMM şi alte costuri conexe.

Cum se procedează pentru a obţine garanţie de la stat în programul Prima Maşină

După alegerea unui autoturism cu preţul maxim de 62.000 de lei (TVA inclus) şi obţinerea creditului, banca transmite Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) solicitarea privind acordarea garanţiei de stat, însoţită de dosarul beneficiarului, care trebuie să includă:
– documentele de identitate ale beneficiarului şi ale codebitorului, după caz
– factura proformă de la dealerul auto, care să ateste că maşina se încadrează în condiţiile din program (autoturism nou, EURO 5, preţ până în 50.000 lei fără TVA)
– ultimul certificat anual de atestare fiscală din care să rezulte că beneficiarul nu are restanţe către bugetul de stat
– declaraţie pe proprie răspundere a beneficiarului că nu a mai deţinut un autoturism
– declaraţie pe proprie răspundere privind achiziţionarea unui autoturism nou care să se încadreze în criteriile programului şi rezultatul consultării Biroului de Credite.

După analiza dosarului, FNGCIMM transmite băncii decizia în termen de 15 zile calendaristice. După aprobarea garanţiei şi achitarea de către beneficiar a comisionului de administrare, FNGCIMM transmite băncii contractul de garantare în 3 exemplare originale. După semnarea contractului de garantare şi confirmarea plăţii avansului, banca finanţatoare virează în contul beneficiarului suma aferentă finanţării garantate.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...