Prima Maşină: Guvernul a aprobat normele de aplicare a programului

PRIMA MASINA Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi o hotărâre pentru aprobarea normelor de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă privind Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi.
Economica.net - mar, 18 nov. 2014, 13:39
Prima Maşină: Guvernul a aprobat normele de aplicare a programului

PRIMA MASINA ‘Programul ‘Prima maşină’ este în parametri anunţaţi, (…) perioada de creditare este de 5 ani, limita – 50.000 de lei plus TVA’, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă.

Programul ‘Prima maşină’ a fost aprobat de Guvern în şedinţa din 15 octombrie, scrie Agerpres.

 

Cei care vor cumpăra autoturisme prin programul Prima maşină le vor putea înstrăina

Cei care achiziţionează autoturisme prin programul guvernamental ‘Prima maşină’ le vor putea înstrăina cu condiţia achitării integrale a soldului finanţării garantate, conform normelor de aplicare ale Programului ‘Prima maşină’, aprobate marţi de Guvern, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice /MFP/.

De asemenea, preluarea finanţării garantate şi a dreptului de proprietate asupra autoturismului se poate face de către orice alte persoane fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, prin novaţie (o obligaţie este stinsă prin preluarea ei de o altă persoană – n.r.), precizează un comunicat al MFP remis marţi AGERPRES.

Potrivit actului normativ, beneficiarul se obligă să constituie în favoarea finanţatorului şi a statului român, reprezentat de MFP, proporţional cu procentul de garantare, o ipotecă legală mobiliară asupra autoturismului achiziţionat în cadrul programului. Ipoteca mobiliară va fi valabilă până la stingerea tuturor obligaţiilor de plată aferente finanţării garantate acordate în cadrul programului.

Cât de mică este rata la Prima Maşină

Statul român va garanta jumătate din valoarea unui credit de maximum 50.000 de lei, plus TVA, pe care îl vor putea accesa persoanele fizice, în special tinerii între 18 şi 35 de ani, pentru achiziţia unei maşini noi. 

Prin autoturism nou în sensul programului se înţelege orice autovehicul produs în spaţiul intracomunitar sau provenit din import care nu a mai fost deţinut în proprietate de către o altă persoană conform cărţii de identitate a autoturismului şi care îndeplineşte cel puţin cerinţele minime ale standardului EURO 5, achiziţionat de la un comerciant din România care are ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor noi şi al cărui preţ de achiziţie nu depăşeşte suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA.

Beneficiarul programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere că nu a mai deţinut în proprietate un alt autoturism nou; îndeplineşte condiţiile prevăzute în normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă; nu înregistrează obligaţii de plată restante la bugetul general consolidat şi nu înregistrează restanţe la plata altor credite bancare.

Prin acest program persoanele fizice pot achiziţiona un singur autoturism.

Ministerul Finanţelor Publice este autorizat să mandateze Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea instituţiilor de credit şi a instituţiilor financiare nebancare care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unui autoturism nou în cadrul programului.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...