Prima maşină porneşte greu: valoarea contractelor semnate în program, la circa 100.000 lei, la 30 aprilie

PRIMA MASINA - Valoarea contractelor semnate prin intermediul programului 'Prima maşină' se situa, la 30 aprilie 2015, la valoarea de circa 100.000 de lei, o perfomanţă destul de slabă, a declarat Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.
Economica.net - joi, 07 mai 2015, 08:41
Prima maşină porneşte greu: valoarea contractelor semnate în program, la circa 100.000 lei, la 30 aprilie

PRIMA MASINA – ‘În ceea ce priveşte programul ‘Prima maşină’, la 30 aprilie avem o performanţă destul de slabă, în sensul realizării de contracte de circa 100.000 de lei. Totalul de garanţii în credite ar fi în jur de 200.000 de lei. Este un rezultat, zic eu, la început. Pentru program avem dimensionat un buget de circa 40 milioane de lei şi o să vedem cum evoluează’, a afirmat oficialul MFP.

Citeşte şi Cine vrea maşină nouă în acest an poate primi 9.500 de lei de la stat. Ce autoturism să alegi

Jiru a precizat, de asemenea, că la nivelul perioadei 2007 – 2014 industria auto deţine 71% din totalul investiţiilor realizate în România, cu o valoare de 2,1 miliarde de euro, scrie Agerpres.

‘Industria auto a fost cea care a profitat cel mai mult de schemele de ajutor de stat, în perioada 2007 – 2014. Per total, volumul de investiţii s-a situat la circa 3 miliarde de euro, din care valoarea ajutorului de stat a fost 760 de milioane de euro, adică avem un multiplicare de 3,7 ori a ajutorului de stat, ceea ce înseamnă că erau şi cheltuieli eligibile. În cadrul acestor 3 miliarde de euro, industria auto deţine 2,1 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 71% din total investiţii. Din valoarea ajutorului de stat acordate, din cele 760 milioane de euro, industria auto are 57%, adică 450 de milioane de euro’, a explicat Enache Jiru.

La începutul lunii februarie, Executivul a stabilit în şedinţa săptămânală de Guvern un plafon de garantare pentru 2015 de 350 de milioane de lei pentru programul ‘Prima maşină’. La stabilirea acestui plafon au fost luate în considerare ‘solicitările venite din partea instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare eligibile participante în cadrul Programului’.

‘Băncile şi instituţiile financiare nebancare (IFN), care nu au aplicat pentru Programul ‘Prima maşină’ până la sfârşitul anului trecut, pot trimite până la 2 martie cererile de înscriere către Ministerul Finanţelor Publice şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), împreună cu informaţii privind nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finanţărilor acordate prin acest program şi valoarea estimată a garanţiilor care urmează a fi acordate’, conform Guvernului.

Sursa citată menţionează că decizia Guvernului survine faptului că legislaţia secundară a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut, iar potenţialii finanţatori nu au avut timp să analizeze legislaţia şi să decidă înscrierea în program în termenul de 15 zile calendaristice de la data intrării în vigoare a normelor, până la data de 24 decembrie 2014.

Până la acel termen, 10 finanţatori au transmis FNGCIMM şi MFP cererile de înscriere în Program.

Persoanele care vor achiziţiona un autovehicul prin programul ‘Prima maşină’ vor beneficia de o perioadă de creditare de maximum 5 ani, la un cost al maşinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, şi cu o dobândă subvenţionată în proporţie de 50%.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul român de macarale Hiarom Invest mizează pe independență energetică și pe „înverzire”
Producătorul român de macarale Hiarom Invest mizează pe independență energetică și pe „înverzire”
Hiarom Invest, companie cu capital autohton care realizează macarale personalizate, suprastructuri și echipamente pentru construcții feroviare, investește în generarea de energie, reducerea......
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina
SUA îl avertizează pe Putin asupra „consecinţelor catastrofale” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare ...
SUA vor răspunde decisiv oricărei utilizări de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei şi au transmis Moscovei ...
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Italienii votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern ...
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei ...