Prima scumpire a carburanților, azi, după 11 ieftiniri succesive. Care sunt prețurile

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților a scumpit ușor motorina azi. Prețul benzinei a rămas nemodificat.
Mihai Nicuţ - mar, 23 aug. 2022, 07:56
Prima scumpire a carburanților, azi, după 11 ieftiniri succesive. Care sunt prețurile

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa azi, 19 august 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,95 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,67 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,45 lei pe litru la benzină și 8,17 lei pe litru la motorină.

Așadar, azi, liderul pieței a crescut cu 4 bani pe litru prețul motorinei. Prețul benzinei a rămas nemodificat.

Această ușoară scumpire a motorinei este prima după 11 ieftiniri consecutive operate de la 1 iulie, momentul la care prețurile la carburanți au fost reduse cu 50 de bani pe litru, jumătate contribuția statului, jumătate contribuția companiilor petroliere, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în acest sens. Comparativ acel moment, prețurile sunt cu până la 1,11 lei pe litru mai mici.

Precedenta modificare de preț la carburanți a avut loc la 19 august, când Petrom a redus prețurile la benzină cu 5 bani pe litru, prețul motorinei rămânând nemodificat.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat la începutul săptămânii trecute că măsura compensării cu 50 de bani a prețului la combustibil nu mai este necesară. Preşedintele PSD spune că în acest moment s-a intrat într-o „zonă predictibilă” cu scumpirile și compensarea de la pompă nu ar mai fi necesară. „A fost o măsură pe care a luat-o Guvernul, într-un moment nu neapărat de scumpiri foarte mari, dar de emoţie. În acest moment s-a intrat într-o zonă predictibilă şi eu nu cred că mai este oportună”, a spus el. „Acum s-au cam reglat şi preţurile la combustibil, să vedem”, a precizat Ciolacu.

Ordonanța de reducere cu 50 de bani a prețurilor este în vigoare până la finalul lunii septembrie.

Majorarea ușoară de preț a motorinei vine în contextul în care prețul petrolului a reînceput să crească (97 de dolari barilul de țiței Brent la momentul redactării acestei știri) ca urmare a informațiilor privind stocurile reduse, dar și a utilizării crescânde a produselor petroliere ca substitut al gazului în producția de energie electrică în unele țări europene. Pe de altă parte, zona noastră cunoaște un deficit de motorină – spre exemplu în România, pe net, se exportă benzină și se importă motorină.

Potrivit datelor Petrom de la jumătatea anului, cererea națională de carburanți s-a redus în trimestrul al doilea cu 2%, după ce în primul trimestru crescuse cu 7%.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

 

Te-ar mai putea interesa și
Boris Johnson, ameninţat de Putin înainte de ofensiva militară a Rusiei în Ucraina: “Cu o rachetă ar dura doar un minut”
Boris Johnson, ameninţat de Putin înainte de ofensiva militară a Rusiei în Ucraina: “Cu o rachetă ar dura doar un minut”
Fostul premier britanic Boris Johnson povesteşte într-un documentar BBC că preşedintele rus Vladimir Putin l-a "ameninţat cumva" înainte de invadarea Ucrainei, spunând:"Cu o rachetă ar dura......
Şanse mari de conflict militar cu China, crede preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor
Şanse mari de conflict militar cu China, crede preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor
Un important congresmen republican a declarat duminică că şansele de a avea un conflict militar cu China din cauza Taiwanului ...
Dosarul nuclear iranian: Statele Unite nu exclud acţiunile militare împotriva Teheranului
Dosarul nuclear iranian: Statele Unite nu exclud acţiunile militare împotriva Teheranului
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică că executivul american nu exclude acţiunile militare pentru a opri ...
Companiile chineze au detronat Microsoft și IBM și domină Topul companiilor cu cele mai multe patente pentru inteligență artificială
Companiile chineze au detronat Microsoft și IBM și domină Topul companiilor cu cele mai multe patente pentru inteligență ...
În ultimii doi ani, companiile chineze au înregistrat o creștere rapidă a numărului de brevete depuse pentru produse ...