1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti -2 º

Companii

Prima victimă a căderii bursei: Ţinta de preţ scade cu 17% la Translectrica

Analiştii singurei case de brokeraj listată la Bursă, SSIF Broker Cluj Napoca, au redus preţul ţintă al acţiunii Transelectrica cu 17,3% faţă de prognoza anterioară, până la 15,45 lei/titlu. Estimarea preccedentă fusese făcută înaintea ofertei publice din martie. Şi, evident, înaintea rezultatului dezastruos pentru pieţele financiare al alegerilor din Grecia.

18 mai, 2012 | Adrian N. Ionescu | ECONOMICA.net

Preţul ţintă este preţului de piaţă probabil al unei acţiuni pentru următoarele 12 luni. Scăderea acestuia în cazul  acţiunilor Transelectrica (simbol bursier TEL) conservă cea mai mare parte din potenţialul de creştere  de acum două luni, din estimarea făcută înaintea ofertei publice de acţiuni.

Transelectrica este compania care administrează magistralele naţionale de transport de energie electrică.

În martie, SSIF Broker prevedea pentru următoarelele 12 luni un potenţial de creştere de peste 23% faţă de preţul curent de piaţă, până la 18,69 lei/ acţiune.

Acum, în plină degringoladă a burselor lumii, potenţialul de creştere s-a redus la mai puţin de 19% faţă de preţul actual, până la 15,45 de lei/acţiune. Totuşi, „într-un scenariu macro-bursier nefavorabil titlurile TEL ar putea să scadă până la 11,47 lei / acţiune“, se spune în raportul SSIF Broker.

Vestea bună este că raportul SSIF Broker prevede, implicit o revenire pe creştere a pieţei, dar recomandă, prudent, doar păstrarea acţiunilor (HOLD), adică nici măcar acumularea de noi cantităţi mici şi nicidecum, cumpărarea.

„Pe termen scurt se menţin perspectivele predominant nefavorabile pentru economia internă, cu impact nefavorabil pentru cererea de energie electrică. De altfel, cantitatea transportată de energie a scăzut cu circa 7% în T1 2012, faţă de primul trimestru al anului trecut“, spune în raportul său, Andrei Rădulescu, de la SSIF Broker.

Analistul prevede „pe termen mediu previzionez o evoluţie a cererii reale de transport de energie electrică la un ritm mediu anual de aproximativ 2%“.

Transelectrica (TEL) a scos un profit net de 43,6 milioane de lei, în primul trimestru 2011, de aproape 4 ori mai mic ca în T1 2011, dintr-o cifră de afaceri în creştere cu 17,7%, până la 884,2 milioane lei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO