Prima victimă a căderii bursei: Ţinta de preţ scade cu 17% la Translectrica

Analiştii singurei case de brokeraj listată la Bursă, SSIF Broker Cluj Napoca, au redus preţul ţintă al acţiunii Transelectrica cu 17,3% faţă de prognoza anterioară, până la 15,45 lei/titlu. Estimarea preccedentă fusese făcută înaintea ofertei publice din martie. Şi, evident, înaintea rezultatului dezastruos pentru pieţele financiare al alegerilor din Grecia.
Adrian N. Ionescu - joi, 17 mai 2012, 21:07
Prima victimă a căderii bursei: Ţinta de preţ scade cu 17% la Translectrica

Preţul ţintă este preţului de piaţă probabil al unei acţiuni pentru următoarele 12 luni. Scăderea acestuia în cazul  acţiunilor Transelectrica (simbol bursier TEL) conservă cea mai mare parte din potenţialul de creştere  de acum două luni, din estimarea făcută înaintea ofertei publice de acţiuni.

Transelectrica este compania care administrează magistralele naţionale de transport de energie electrică.

În martie, SSIF Broker prevedea pentru următoarelele 12 luni un potenţial de creştere de peste 23% faţă de preţul curent de piaţă, până la 18,69 lei/ acţiune.

Acum, în plină degringoladă a burselor lumii, potenţialul de creştere s-a redus la mai puţin de 19% faţă de preţul actual, până la 15,45 de lei/acţiune. Totuşi, „într-un scenariu macro-bursier nefavorabil titlurile TEL ar putea să scadă până la 11,47 lei / acţiune“, se spune în raportul SSIF Broker.

Vestea bună este că raportul SSIF Broker prevede, implicit o revenire pe creştere a pieţei, dar recomandă, prudent, doar păstrarea acţiunilor (HOLD), adică nici măcar acumularea de noi cantităţi mici şi nicidecum, cumpărarea.

„Pe termen scurt se menţin perspectivele predominant nefavorabile pentru economia internă, cu impact nefavorabil pentru cererea de energie electrică. De altfel, cantitatea transportată de energie a scăzut cu circa 7% în T1 2012, faţă de primul trimestru al anului trecut“, spune în raportul său, Andrei Rădulescu, de la SSIF Broker.

Analistul prevede „pe termen mediu previzionez o evoluţie a cererii reale de transport de energie electrică la un ritm mediu anual de aproximativ 2%“.

Transelectrica (TEL) a scos un profit net de 43,6 milioane de lei, în primul trimestru 2011, de aproape 4 ori mai mic ca în T1 2011, dintr-o cifră de afaceri în creştere cu 17,7%, până la 884,2 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...