Primar care s-a alăturat protestului „România vrea autostrăzi”, acuzat că blochează proiectul centurii oraşului său

Primarul municipiului Târgu Jiu este acuzat de către Compania de Drumuri că blochează proiectul centurii oraşului. De altfel, aceasta a şi dat în judecată Primăria Târgu Jiu pentru a îi furniza planurile parcelare necesare pentru exproprieri. În replică, edilul oraşului lui Brâncuşi susţine că planurile parcelare nu au legătură cu lucrările la centură şi că aceasta trebuia să fie gata încă din 2016.
Anemona Andone - mie, 27 mart. 2019, 19:33
Primar care s-a alăturat protestului

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) aşteaptă după planurile parcelare de la Primăria Târgu Jiu pentru a relua proiectul centurii oraşului. Reprezentanţii CNAIR spun că cer acele planuri încă din 2014, iar din cauză că Primăria Târgu Jiu nu le-a furnizat, anul trecut au acţionat-o în instanţă.

Fără planurile parcelare, nu se poate stabili exact suprafaţa ce urmează să fie expropriată din terenurile localnicilor, pentru a fi construită centura, explică Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt a CNAIR.

„Nouă poate nu ne trebuie tot terenul. Ce facem? Luăm partea care trebuie pentru centură şi pe restul ne apucăm să facem agricultură?”, spune Şerbănescu, precizând că CNAIR nu poate expropria şi suprafeţe care nu sunt necesare construirii centurii, fiind verificată la rândul său de către Curtea de Conturi.

Contactat de către ECONOMICA.NET, primarul municipiului Târgu Jiu ne-a spus că el a fost ales în funcţie în iunie 2017, iar lucrările pentru centura oraşului ar fi trebuit terminate în octombrie 2016.

„Trebuie să se găsească un răspunzător pentru erorile din trecut”, spune Marcel Laurenţiu Romanescu, primarul oraşului Târgu Jiu.

Acesta acuză că cei de la Drumuri şi-au dat seama că le trebuie planuri parcelare pentru centură abia după ce s-a schimbat culoarea politică în oraş. „Planurile parcelare nu au legătură cu centura. Pe 90% din suprafaţă este câmp, lucrările pot fi executate fără probleme”, mai spune edilul oraşului Târgu Jiu.

Cu toate acestea, Primăria Târgu Jiu a lansat anul trecut o licitaţie pentru realizarea planurilor parcelare, care a fost câştigată de către o firmă din Slatina.

„În maxim două săptămâni avem finalizate planurile parcelare”, estimează primarul din Târgu Jiu, care ţine să sublinieze că responsabili pentru situaţie sunt cei de la Drumuri, pentru că „au pus carul înaintea boilor”.

Romanescu se numără printre edilii care s-au alăturat protestului din 15 martie „România vrea Autostrăzi”.

Compania de Drumuri a emis în 2014 ordinul de începere a lucrărilor la Centura Târgu Jiu, după ce a atribuit companiei italiene Collini Lavori un contract în valoare de 151 milioane de lei. Noua şosea, în lungime de aproape 20 de kilometri, avea ca termen de finalizare luna octombrie 2016.

În mai 2018, după o perioadă în care nu s-au mai efectuat lucrări, contractul cu firma italiană a fost reziliat, CNAIR urmând să lanseze o nouă licitaţie pentru construirea Centurii Târgu Jiu.

De asemenea, CNAIR a lansat pe 12 martie licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic al Drumului Expres Craiova – Târgu Jiu, după ce anterior a trimis la Comisia Europeană cerere pentru finanţarea acestora.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Blue Air programează două zboruri săptămânale directe între București și Bordeaux începând cu vara lui 2022
Transportatorul aerian Blue Air anunță un nou zbor direct de la București la Bordeaux, Franța, in cadrul Orarului de ...
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Firma de consiliere și recrutare în domeniul hotelier Premier Hospitality își deschide la Braşov primul birou din Transilvania
Hotel Staff, parte a companiei Premier Hospitality, jucător de top de pe piaţa de outsourcing și resurse umane, anunţă ...
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lidl inaugurează pe 2 decembrie un nou magazin în Focșani
Lanțul de retail Lidl a anunțat vineri că își continuă investițiile în România prin inaugurarea unui nou magazin ...