Primăria Capitalei vrea să contracteze două împrumuturi în valoare totală de 400 de milioane de lei

Primăria Capitalei urmează să contracteze două împrumuturi în valoare totală de 402 milioane lei, conform unor proiecte care urmează să fie dezbătute în şedinţa de marţea viitoare a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
AGERPRES - joi, 26 oct. 2023, 15:07
Primăria Capitalei vrea să contracteze două împrumuturi în valoare totală de 400 de milioane de lei

Un proiect prevede contractarea sau garantarea unor finanţări rambursabile interne în valoare totală de până la 283.520.561 lei, cu o perioada de maturitate de până la 10 ani. Contractarea împrumutului se face pentru refinanţarea datoriei publice locale provenită din ratele de capital scadente în anul 2024, aferente finanţărilor rambursabile contractate direct de municipalitate.

Un al doilea proiect vizează contractarea sau garantarea unor finanţări rambursabile în valoare totală de până la 118.645.000 lei, cu o perioada de maturitate de până la 10 ani.

Contractarea împrumuturilor se realizează pentru asigurarea cofinanţării unor proiecte finanţate din fonduri europene. Este vorba despre achiziţionare a 100 de tramvaie, precum şi a 100 de autobuze electrice şi a infrastructurii de încărcare necesară acestora. Pentru primul proiect, finanţarea rambursabilă reprezintă 39,7 milioane lei, iar pentru al doilea – 78,9 milioane lei.

Potrivit raportului de specialitate, în mai 2021, municipalitatea a încheiat contractul cu asocierea Astra Vagoane – CRRC Qingdao, cu o valoare de 840 de milioane de lei, pentru furnizarea a o sută de tramvaie. Livrarea tramvaielor a început în mai 2022, iar până la finalul anului 2023 se estimează ca vor fi livrate 70.

Pe parcursul derulării contractului, Astra Vagoane a solicitat actualizarea preţului contractului, în conformitate cu dispoziţiile din instrucţiunea preşedintelui ANAP, cu 4,83%, reprezentând fluctuaţia indicelui preţului producţiei industriale în perioada august 2019 – decembrie 2020.

Totodată, în conformitate cu OUG 64/2022, pe 9 octombrie au fost actualizaţi indicatorii tehnico-economici, iar valoarea totală a investiţiei a fost modificată la 1.043.116.221 lei fără TVA. În decembrie urmează să fie achitate cheltuielile neeligibile pentru două tramvaie, care vor fi livrate în această lună, dar şi plata majorării valorii contractului de furnizare. Este vorba despre o sumă în valoare cumulată de 39.719.000 lei, care nu va fi acoperită din fonduri nerambursabile.

De asemenea, în 2018, Consiliul General a aprobat studiul de oportunitate pentru achiziţionarea a 100 de autobuze electrice şi a depus cererile de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. În perioada 2019 – 2020, municipalitatea bucureşteană a desfăşurat două proceduri de achiziţie publică, dar acestea au fost anulate, ca urmare a ofertelor neconforme. În urma unei consultări de piaţă, valoarea investiţiei a fost modificată de la 219 milioane de lei la 304.670.300.

În iunie 2023, a fost încheiat contractul pentru furnizarea a 100 de autobuze electrice cu BMC Truck & Bus SA, în valoare de 290.000.000 lei. Se estimează că, până la finalul anului, vor fi achitate toate cele 100 de autobuze şi că în luna decembrie va fi achitată valoarea integrală a contractului de furnizare. Este vorba despre o sumă de 78.926.000 lei, cheltuieli care nu vor fi acoperite din fonduri nerambursabile.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...