Primăria Capitalei vrea să obţină jumătate de miliard de lei, fonduri europene, pentru înlocuirea contoarelor şi modernizarea reţelei de date

28 02. 2024
scara 688754

Consiliul General al Capitalei va dezbate în şedinţa de joi două proiecte de hotărâre prin care se aprobă depunerea cererilor de finanţare în cadrul programului Fondul pentru Modernizare, scrie Agerpres.

Mai exact, este vorba despre două proiecte, aprobate deja în decembrie 2023, care prevăd investiţii în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei pentru modernizarea sistemelor de măsurare a energiei termice, dar şi pentru implementarea unor noi sisteme automatizate la nivelul punctelor termice.

Valoarea totală a primului proiect este de 720.986.521,71 lei, din care valoarea eligibilă decontată de către Fondul de Modernizare este de 248.840.000, iar contribuţia PMB va fi de 472.146.529,71 lei. Proiectul vizează modernizarea sistemelor de măsurare a energiei termice, implementarea unui sistem informatic în vederea citirii de la distanţă a mijloacelor de măsurare a energiei termice şi modernizarea/înlocuirea armăturilor, zonei de liniştire aferente fiecărei bucle de contorizare şi a regulatoarelor de presiune diferenţială, necesare în echilibrarea hidraulică a instalaţiei de încălzire.

Cele 40.000 de contoare vor fi montate la subsolurile blocurilor şi vor măsura consumul utilizatorilor, indiferent de pierderile de pe reţea.

„Acest proiect constă în înlocuirea unui număr de 40.000 de contoare existente în acest moment în administrarea companiei municipale Termoenergetica, contoare care la acest moment sunt depăşite moral şi nu mai pot asigura o funcţionare corespunzătoare. (…) Banii sunt incluşi (în bugetul PMB, n.r.). A fost una dintre condiţiile solicitate de ghid”, a declarat directorul Direcţiei Servicii Integrate, Roxana Ionescu, în cadrul dezbaterilor din Comisia economică a CGMB.

Cel de-al doilea proiect are o valoare de 814.856.886 lei, din care contribuţia PMB este de 566.016.886 lei, iar valoarea eligibilă decontată de către Fondul de Modernizare este de 248.840.000. Proiectul vizează implementarea unor noi sisteme automatizate pentru punctele termice şi a unui nou sistem de supraveghere şi conducere operativă pentru punctele termice, modulele, nodurile şi centralele termice, precum şi pentru dispeceratele din administraţia Companiei Termoenergetica. Proiectul va permite cuantificarea pierderilor la nivelul întregii reţele de termoficare.

„Prin acest proiect vom corela toate datele culese de la 647 puncte termice, 308 module termice, cele 46 de centrale termice aparţinând Termoenergeticii, care vor transmite date în timp real către dispeceratele de zonă. Vor fi 13 dispecerate de zonă, pe fiecare sector, în distribuţie reţea şi centrale termice, iar toate aceste date vor fi centralizate la nivelul unui dispecerat general”, a precizat Roxana Ionescu.