Primăria Galați cumpără 20 de autobuze electrice Solaris, pe care va plăti aproximativ 60 de milioane de lei

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a semnat joi un contract pentru achiziția a 20 de autobuze electrice noi și a 12 stații de încărcare aferente, cu bani din Programul Național de Redresare și Reziliență, informează instituția prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Cristian Negrei - joi, 18 ian. 2024, 16:58
Primăria Galați cumpără 20 de autobuze electrice Solaris, pe care va plăti aproximativ 60 de milioane de lei

Valoarea contractului semnat cu Solaris Bus & Coach este de circa 60 de milioane de lei.

„Aducem la Galați doar autobuze noi și moderne. Mă bucur că, în decurs de circa o lună, am semnat contracte de achiziție pentru 50 de mijloace de transport noi: 20 de autobuze electrice de 10 metri, 10 tramvaie, iar acum pentru acest lot de 20 de autobuze electrice noi de 12 metri. Sunt mijloace de transport prietenoase cu mediul și cu toate dotările pentru a oferi cele mai bune condiții de călătorie”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu.

Cele 20 de autobuze, pentru care s-a semnat astăzi contractul, sunt marca Solaris, tip Urbino 12 Electric, au lungimea de 12 metri și o capacitate de 74 de călători. Mijloacele de transport sunt echipate cu un motor ZF CeTrax – Electric Central Drive trifazat, având o putere nominală maximă de 300 kW cu un cuplu nominal de până la 4500 Nm și cu un sistem de baterii cu o capacitate nominală de 280 kWh, asigurând o autonomie de 302 km (E-SORT 2). Climatizarea autobuzelor este asigurată printr-un sistem dotat cu pompă de căldură.

Autobuzele vor fi echipate cu un sistem de monitorizare cu trei camere interioare și patru exterioare și vor fi dotate cu rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități. Va exista o secțiune pentru scaunul cu rotile, cu o centură de siguranță montată pe peretele lateral. Autobuzele au zero emisii de gaze de eșapament. În cadrul contractului sunt prevăzute patru stații de încărcare rapidă și opt stații de încărcare lentă.

Conform contractului, autobuzele vor fi livrate în termen de 16 luni, însă primul ar putea sosi în circa 12 luni.

Primăria Municipiului Galați a atras în total prin PNRR fonduri pentru 62 de mijloace de transport noi și nepoluante: autobuze, tramvaie și microbuze, care vor ajunge la Galați în perioada următoare. La începutul acestei săptămâni a mai fost semnat un contract pentru achiziția a 10 tramvaie noi, iar în luna decembrie a anului trecut încă unul pentru 20 de autobuze electrice noi cu lungimea de 10 metri.

Pe străzile municipiului Galați circulă deja 105 mijloace noi de transport, achiziționate în ultimii ani. Este vorba despre primele 20 de autobuze hibrid, primele opt tramvaie noi din ultimii 30 de ani, 17 troleibuze, 40 de autobuze și 20 de minibuze Euro 6.

Te-ar mai putea interesa și
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis trei persoane la Odesa
Un atac rusesc cu rachete a ucis cel puţin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei, au informat autorităţile locale miercuri dimineaţa, informează AFP....
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru plățile directe
Plăți pentru fermieri de 119 milioane de euro pentru finanțarea proiectelor de investiții în agricultură și pentru ...
Prin plățile efectuate în perioada 22 - 30 aprilie 2024, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a decontat cheltuielile ...
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Timp de aşteptare de 60 de minute la ieşirea din ţară prin PTF Giurgiu
Atât camioanele, cât şi autoturismele care au ales să iasă din ţară prin PTF Giurgiu, de 1 Mai, au de aşteptat 60 ...
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
În anul 2023, 7,1% din persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul ...