Energie geotermală pentru producția și distribuția de apă caldă și căldură. Proiect lansat la Oradea

Termoficare Oradea a scos la licitație un contract de proiectare și execuție pentru utilizarea resurselor de energie geotermală ale orașului în scopul asigurării unui surplus de energie termică pentru rețeaua orașului.
Mihai Nicuţ - lun, 26 apr. 2021, 08:48
Energie geotermală pentru producția și distribuția de apă caldă și căldură. Proiect lansat la Oradea

„Valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona sălii polivalente”. Este numele proiectului lansat de primăria Oradea în Sistemul Electronic de Achiziții Publcie.

“Proiectul este încadrat în zona de sud-vest a municipiului Oradea, în zona amplasamentului viitoarei Săli Polivalente din Municipiul Oradea, cuprins între străzile Făgărașului, Traian Blajovici și Islazului și un teren aflat în administrarea Universității din Oradea”, mai scrie în anunț.

Scopul proiectului constă în folosirea resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru preparare agent termic încălzire și apă caldă de consum prin exploatarea mai intensă a capacității de producție a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea provenită de la forajul de adâncime din zona Universității.

“Obiectul proiectului îl constituie prezentarea variantelor de dezvoltare a exploatării apei geotermale din perimetrul hidrogeotermal Oradea în vederea înlocuirii la o scară cât mai mare a producerii energiei termice convenționale – obținută prin arderea combustibililor fosili cu emisii de noxe în atmosferă – cu producerea energiei geotermice – obținută prin extracția unor debite cât mai mari de apă geotermală, încălzită de fluxul termic terestru și injectarea apei uzate termic în colector.

Se are în vedere mărirea debitului de exploatare în sonda de producție, mărire din care se poate obține o cantitate suplimentară de energie geotermală, eliminându-se emisia în atmosferă a unei cantități importante de CO2 .

Soluția tehnică pentru protecția simultană a aerului și apelor de suprafață, în cazul măririi cantității de energie geotermală, este exploatarea apei geotermale în sistem „dublet” – sondă de producție + sondă de injecție – care presupune extragerea apei din sondele de producție, dirijarea acesteia în stații termice geotermale cu schimbătoare de căldură și după cedarea căldurii agentului termic din circuitul secundar, injectarea în zăcământ prin sonde de injecție”, mai scrie în anunț.

Citește și:

Cartoful fierbinte din mâinile lui Nicușor Dan: apa caldă și căldura s-ar putea scumpi în București

Valoarea totală estimată a proiectului este de 14,2 milioane de lei, iar firmele care doresc să participe la proiectare și execuție au termen de deounere a ofertelor 31 mai. Atribuirea contractului se face prin licitație deschisă, va fi selectată cea mai bună ofertă pe baza raportului preț-calitate, unde prețul are o pondere de 70% în punctaj.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Restricţii de circulaţie în timpul nopţii pe un sector al DN1, până duminică dimineaţa
Traficul rutier va fi restricţionat pe timpul nopţii, în perioada 29 - 31 martie, pe un sector al DN 1, pentru executarea lucrărilor de montare a reperelor topografice pe pereţii pasajului......
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ ...
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...