Primăria Sectorului 1 a împrumutat 125 de milioane de euro de la BEI pentru reabilitarea termică

Primăria Sectorului 1 va finaliza proiectul propriu de reabilitare termică a blocurilor, fără costuri pentru proprietari, cu ajutorul unui împrumut de 125 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), a anunţat, joi, edilul sectorului, Andrei Chiliman.
Economica.net - joi, 24 mai 2012, 15:32
Primăria Sectorului 1 a împrumutat 125 de milioane de euro de la BEI pentru reabilitarea termică

„Suntem titularul celui mai mare contract de împrumut încheiat cu Banca Europeană de Investiţii de o autoritate a administraţiei publice locale din România. Este un contract de împrumut încheiat în condiţii foarte avantajoase pentru Primăria Sectorului 1, adică 125 de milioane de euro rambursabili în 20 de ani, cu o perioadă de graţie de patru ani şi o dobândă de 2,4% pe an”, a spus Chiliman, după întâlnirea cu delegaţia BEI condusă de vicepreşedintele instituţiei, Plutarchos Sakellaris.

Edilul sectorului 1 a mai spus că primăria pe care o conduce este, „fără exagerare, campioana României la reabilitarea termică”, precizând că, în trei ani de la începerea programului, au fost finalizate lucrările de acest fel la 393 de blocuri, iar la alte 336 vor fi încheiate în 2012.

„Fără finanţarea obţinută de la BEI, nu am fi reuşit niciodată să facem atât de mult într-un timp atât de scurt şi, implicit, să ne îndeplinim angajamentul asumat faţă de bucureştenii din sectorul 1, acela de a reabilita termic, fără costuri pentru proprietari, toate blocurile din sector”, a mai spus primarul sectorului 1.

Chiliman a mai spus că, încă din 2010 şi pe parcursul întregului an 2011, ca urmare a deciziei ministrului Dezvoltării Elena Udrea, nu au mai fost primite fonduri pentru reabilitarea blocurilor, lucrările desfăşurate în acest timp fiind realizate din bugetul propriu al instituţiei. „În 2011 ne-am aflat într-un mare impas, din cauza şmecheriei politicianiste a PDL. (…) Noi eram pe «lista neagră» a doamnei Udrea, astfel încât a trebuit să ne descurcăm singuri”, a mai spus edilul.

La întâlnirea cu reprezentanţii BEI a participat şi ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, căruia edilul sectorului 1 i-a adresat rugămintea „de a milita la nivelul guvernului pentru modificarea legislaţiei privind reabilitarea termică”, astfel încât primăriile să se poată implica financiar şi în reabilitarea termică a caselor.

În acest context, Chiliman a explicat că primăria pe care o conduce îşi doreşte extinderea programului de reabilitare la casele din sectorul 1, precizând că, pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie găsită formula legală.

„Trebuie să găsim formula legală astfel încât, pe actuala lege, primăriile care dispun de resurse financiare să poată prelua măcar o parte din cheltuielile proprietarilor de case”, a spus Chiliman.

Ministrul Justiţiei a afirmat că, din punct de vedere legislativ, va sprijini lărgirea proiectului privind reabilitarea termică, pentru a putea fi incluse şi casele. „Este tipul de proiect pe care noul guvern îl salută şi îl sprijină. (…) Din punct de vedere legislativ, voi sprijini lărgirea acestui proiect”, a spus Titus Colăţean.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului......
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu i-a transmis miercuri un avertisment public constructorului Podului de la Brăila, ...