Primăria vrea o termocentrală în miniatură pe care să o plimbe prin Bucureşti ca să facă pe loc apă caldă

Unul dintre proiectele avangardiste ale noii companii care se va ocupa de producţia şi distribuţia de energie termică în Bucureşti, deţinută de Primăria Capitalei, este o unitate mobilă de producere a energiei electrice şi termice.
Mihai Nicuţ - sâm, 03 nov. 2018, 09:43
Primăria vrea o termocentrală în miniatură pe care să o plimbe prin Bucureşti ca să facă pe loc apă caldă

Compania Municipală Energetica a propus spre aprobare un proiect de cercetare-dezvoltare cel puţin inovativ, care ar urma să ajute cetăţenii oraşului în zonele în care există avarii la reţeaua electrică sau cea de distribuţie a apei calde: un fel de termocentrală în miniatură, care să fie mobilă şi care poate produce în cogenerare energie electrică şi termică în zonele în care alimentarea a fost întreruptă.

Dacă pentru energia electrică soluţia generatorului este destul de întâlnită, o soluţie mobilă pentru a furniza energie termică, mai ales într-un oraş în care furnizarea este asigurată de un sistem centralizat este o idee nouă în România.
Compania a stabilit şi finanţare pentru acest proiect, potrivit unei decizii a AGA de la Energetica, din vara acestui an: 2,44 milioane de lei, dintr-o valoare totală a proiectului de 6,32 milioane.

Iată ce scrie pe site-ul Energetica referitor la acest proiect, despre care spune că a fost depus spre aprobare.

„Sistem mobil de suplinire a energiei în caz de avarii

Activitatea de cercetare-dezvoltare are drept scop crearea unui grup cogenerativ mobil cu o putere de 300 CP (aprox. 220 KW) care să poată fi utilizat pentru producerea de energie electrică şi apă caldă menajeră. Cerinţa este ca grupul energetic să poată fi deplasat în locaţiile care s-ar afla în situaţii de urgenţă pe o perioadă limitată pentru a suplini întreruperea furnizării de energie electrică şi/sau apă caldă menajeră”.

Conceptul de micro-cogenerare există, dar inedit pentru noi este că proiectul Primăriei prevede o unitate mobilă, mai ales într-un oraş în care nu este rezolvată încă problema conductelor Radet, care sunt vechi şi generează destul de des avarii.

În directiva sa legată de eficienţa energetică, Comisia Europeană arată că micro-cogenerarea poate fi o soluţie pentru gospodării sau clădiri administrative şi comerciale. Aceste mici centrale pot ajunge la o eficienţă de 90%, mai mare decât a unităţilor clasice de generare.

Detalii despre acest concept puteţi citi AICI

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...