1EUR = 4.8433 RON | Bucureşti 30 º

News

Primarii care n-au voie să calce pragul băncii. Cele mai îndatorate oraşe din România

Pentru unii edili, finanţarea proiectelor de investiţii va fi destul de complicată, pentru că oraşele lor sunt aproape de pragul maxim de îndatorare prevăzut de lege. Iată-i pe primii trei dintre ei.

11 iun, 2012 | ECONOMICA.net

Slobozia, Baia Mare şi Piatra Neamţ sunt cele mai îndatorate oraşe reşedinţă de judeţ din România, potrivit unei analize ECONOMICA.NET. Conform datelor valabile la sfârşitul anului trecut, comunicate de Ministerul de Finanţe, Slobozia este cel mai îndatorat oraş din România, cu un grad de îndatorare de 27,51% din nivelul total al veniturilor pe care le poate obţine autoritatea locală. Capitala judeţului Ialomiţa avea, la finalul anului trecut, un sold al datoriei publice locale directe de 45,4 milioane de lei.

Potrivit Legii privind finanţele publice locale, primarii nu mai pot accesa sau garanta împrumuturi dacă totalul plăţilor anuale în contul datoriei ajung la 30% din veniturile primăriei. Or, la finalul anului trecut, Slobozia era foarte aproape de acest prag.

La Slobozia, primar pentru următorii patru ani va fi Alexandru Stoica (USL), care, potrivit datelor preliminare, a câştigat cu 44%. Este la primul mandat în funcţie.

Baia Mare, capitala judeţului Maramureă, era pe locul doi în clasamentul celor mai îndatorate municipalităţi, cu un nivel de îndatorare de 26,77%, sau, în termeni absoluţi, aproape 49 de milioane de lei. După alegerile din acest an, oraşul va avea acelaşi primar, Cătălin Cherecheş de la USL, reales cu o majoritate covârşitoare, peste 86%.

Pe locul trei în clasamentul oraşelor reşedinţă de judeţ în funcţie de gradul de îndatorare se situează Piatra Neamţ. Cu o scadenţă finală în 2027, municipalitatea din judeţul Neamţ are un grad de îndatorare ce se ridică la 24,6% şi un sold al datoriei publice în valoare de 234,85 milioane de lei. Primarul oraşului va fi, pentru următorul mandat, tot Gheorghe Ştefan “Pinalti”, de la PDL, ales cu 45%.

Cum gradul de îndatorare este foarte apropiat de nivelul maxim, edilii acestor oraşe  nu pot folosi creditele bancare pentru finanţarea proiectelor de investiţii. Ei trebuie să se limiteze la veniturile proprii şi la alocaţiile de la bugetul de stat.

VEZI AICI TABELUL COMPLET CU DATORIILE ORAŞELOR

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO